Košická župa vypracuje štúdiu realizovateľnosti diaľnice na Zemplín

667x
28. December 2021
Najvyťaženejším úsekom v župe je trasa medzi Košicami a Michalovcami
 
Spomedzi všetkých žúp na Slovensku má Košický kraj najmenej kilometrov diaľnic a rýchlostných ciest. Ilustračná foto: pixabay.com
 
Spomedzi všetkých žúp na Slovensku má Košický kraj najmenej kilometrov diaľnic a rýchlostných ciest. Košický samosprávny kraj (KSK) preto aj naďalej pracuje na tom, aby vláda čo najrýchlejšie dostavala diaľnicu D1 z Bidoviec až po hranicu s Ukrajinou.
 
Informovala o tom hovorkyňa predsedu KSK Anna Terezková s tým, že krajskí poslanci na poslednom zastupiteľstve KSK v tomto roku odsúhlasili sumu 500-tisíc eur, ktorú kraj plánuje použiť na vypracovanie vlastnej štúdie realizovateľnosti prepojenia D1 a cestného ťahu Bidovce – Vyšné Nemecké po štátnu hranicu s Ukrajinou.
 
Ide o približne 70 kilometrov dlhý úsek.
 
 
Dlhé roky išlo len o sľuby
 
„Diaľnica na Zemplín je horúcim zemiakom, ktorý si pohadzujú vlády už niekoľko rokov. Jediné, čoho sa východniari doposiaľ dočkali, sú sľuby. Prvú štúdiu k diaľnici z Košíc na Ukrajinu vypracoval štát ešte v roku 2014. Prešlo sedem rokov, počas ktorých sa nič nedialo a Národná diaľničná spoločnosť sa púšťa do ďalšej štúdie realizovateľnosti. Tento raz pôjde o multimodálnu štúdiu. To znamená, že pre vládu SR už diaľnica nie je na prvom mieste, pretože štúdia NDS má dať odpoveď na otázku, či nie je možné riešiť dopravu aj inak - rozšírením cesty prvej triedy v niektorých častiach, posilnením vlakových alebo autobusových spojení a podobne. Aj vzhľadom na rozsah by mala byť táto štúdia vlády SR hotová až koncom roka 2023, čo celý proces zbytočne predĺži. Nepáči sa nám postup ministerstva dopravy, z nášho pohľadu je to hľadanie výhovoriek, prečo diaľnicu na Zemplín nestavať,“ povedal predseda KSK Rastislav Trnka.
 
 
Najvyťaženejší úsek
 
Ako uviedla hovorkyňa práve trasa medzi Košicami a Michalovcami je najvyťaženejším úsekom na území župy.
 
„Podľa posledného sčítania z roku 2019 ním denne prejde približne 15-tisíc vozidiel, čo je od roku 2011 nárast o 30 percent. Okrem toho, Košický kraj je počtom kilometrov a rýchlostných ciest na chvoste všetkých žúp na Slovensku. Na území Košického kraja je spolu len 37,5 km diaľnic a rýchlostných ciest, čo je najmenej spomedzi všetkých krajov. V ostatných župách sa dĺžka diaľnic a rýchlostných ciest pohybuje od 90 do 130 km. Dôsledkom chýbajúcej diaľničnej infraštuktúry je omnoho väčšia záťaž na cesty I. až III. triedy a slabý hospodársky rozvoj východného Slovenska,“ vysvetlila Trezková.
 
Vypracovanie štúdie zabezpečí nezisková organizácia kraja
 
Vypracovanie štúdie realizovateľnosti zabezpečí nezisková organizácia Dopravná infraštruktúra Košického samosprávneho kraja, ktorej jediným zakladateľom je župa.
 
„Ak nezačneme urýchlene konať, hrozí, že dostavba Transeurópskej dopravnej siete TEN-T CORE vrátane diaľnice D1 z Bidoviec po hranicu s Ukrajinou nebude dostavaná do roku 2030, čo je zmluvne zaviazaný termín. Žiaľ, takto by sa Slovensko zároveň pripravilo o možnosť financovania diaľnice na Zemplín z európskych fondov. Preto musíme konať urýchlene. Predpokladáme, že verejné obstarávanie na dodávateľa štúdie realizovateľnosti by sme mohli vyhlásiť v druhom kvartáli roka 2022, pričom očakávame jej dodanie do deviatich mesiacov,“ dodal Ladislav Dudáš, ktorého Zastupiteľstvo KSK schválilo do funkcie riaditeľa organizácie Dopravná infraštruktúra Košického samosprávneho kraja, n. o.
(8:35, red)
Diskusia
Pridať komentár