Rok 2021 sa na Gymnáziu Leonarda Stӧckela niesol v znamení dobrovoľníckych aktivít

1640x
28. December 2021
Seniorom spravili krásne Vianoce, nezabudli ani na židovskú komunitu
Študenti a pedagogička odovzdali vianočné prekvapenia (Zdroj: GLS) 
 
Ani tento rok študenti a pedagógovia Gymnázia Leonarda Stӧckela nezaháľali v dobrovoľníckych aktivitách. 
 
6. decembra sa GLS Mikuláš v spoločnosti čertov a anjelov vybrali do škôlky na Vinbargu a sociálneho a ošetrovateľského centra pre seniorov In vita do Zborova potešiť deti a seniorov kultúrnym programom. 
 
Úsmevy na tvárach a iskričky radosti v očiach svedčili o tom, že sa to podarilo. Rovnako sa im úspešne podarilo zrealizovať Ponožkovú výzvu, vyzbieranými ponožkami opäť obdarovali seniorov.
 
Posledná aktivita sa niesla v duchu upevňovania trojgeneračného puta šťastia, ktoré sa aj vďaka úspešnému projektu snažia na škole stále viac a viac rozvíjať.
 
Láska ukrytá do krabíc 
 
„Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok?" Presne toľko, koľko jej do nej dáte. Žiaci gymnázia na výzvu zareagovali a pre seniorov naplnili hneď niekoľko krabíc s drobnosťami, ktoré sú praktické, užitočné, no aj milé. Chceli im takto ukázať, že napriek veku, či chýbajúcemu sociálnemu kontaktu so spoločnosťou, na nich stále niekto myslí darčekom, ktorý zahreje pri srdci obdarovaného aj darcu. 
 
 
 
Prispela aj Komunitná nadácia Bardejov 
 
Do aktivity sa zapojili aj deti z MŠ na Vinbargu a v Bartošovciach, seniorom vyrobili rôzne pohľadnice, kresby a priania k Vianociam . Nahromadené darčeky zástupkyne žiackej školskej rady Deniska s Emou, spolu s koordinátorkou prof. J. Leškovou dopravili tam, kam patria, a to do sociálneho a ošetrovateľského zariadenia In Vita v Zborove.
 
Darčeky uložili pod vianočný stromček.  Na gymnáziu veria, že takýmto solidárnym gestom vyčarili na tvárach seniorov počas týchto Vianoc nejeden úsmev. Táto aktivita sa uskutočnila aj vďaka finančnej podpore Komunitnej nadácie Bardejov pod názvom Trojgeneračné puto šťastia. Balíčky žiakov doplnili aj o deky a uteráky.
 
 
 
Oživili priestor suburbia
 
Záchrane židovského kultúrneho dedičstva v Bardejove sa Gymnázium Leonarda Stӧckela venuje už veľmi dlho. Snažia sa v povedomí mladých ľudí udržiavať kontinuitu pamäte na kedysi 6. najpočetnejšiu židovskú komunitu na Slovensku, ktorej osud bol spečatený holokaustom.
 
Preto sa sa rozhodli oživiť priestor suburbia pripomenutím si dvoch sviatkov, ktoré sa prelínajú. Chanuka a Advent, v oboch prípadoch je to o udržiavaní tradícii, sviatok svetiel, nádeje, budúcnosti a dôrazu na identitu.
 (8:25, J. Lešková)
 
Diskusia
Pridať komentár