Piate – záverečné virtuálne medzinárodné stretnutie (Erasmus+) na ZŠ s MŠ Pod Vinbargom v Bardejove

1403x
27. December 2021
Piate – záverečné virtuálne medzinárodné stretnutie (Erasmus +) na ZŠ s MŠ Pod Vinbargom v Bardejove
 
ZŠ s MŠ Pod Vinbargom v Bardejove koordinuje dvojročný (2019 – 2021) medzinárodný projekt Erasmus + pod názvom „Empatia - cesta k človeku“ (Empathy – a way to thehumanbeing, 2019-1-SK01-KA229–060793).
 
Do projektu sú zapojené 4 školy z týchto európskych krajín: Slovensko – Základná škola s materskou školou Pod Vinbargom v Bardejove (koordinátor), Severné Macedónsko - OOU ,,BrakjaMiladinovci,, Kumanovo (partner), Turecko - Özel Çözüm Ortaokulu, Rize (partner) a Poľsko - Zespol Szkol w Pozezdrze (partner).
 
Prvé stretnutie projektových partnerov (tzv. „kick-offmeeting“) sa uskutočnilo na ZŠ s MŠ Pod Vinbargom v Bardejove v novembri 2019. Tím pracovníkov školy pod vedením pani riaditeľky Mgr. Mileny Kravcovej a za odbornej asistencie Mgr. Márie Biľovej pripravil pre účastníkov pobytu zaujímavú, vyváženú kombináciu aktivít, atrakcií a workshopov.
 
Bolo to ešte v „normálnych“ časoch, kedy sme ešte nepoznali, čo je to „COVID-19“, resp. „korona vírus“. Naplno sme si užívali atmosféru medzinárodného stretnutia na vlastnej koži.
 
 
Do druhého medzinárodného stretnutia partnerov v Severnom Macedónsku vstúpila už pandémia, ktorá premenila macedónsku mobilitu v decembri 2020 na virtuálne stretnutie partnerských tímov žiakov a učiteľov. Mgr. Mária Biľová pre zaneprázdnenosť ukončila svoje pôsobenie v našom projektovom tíme.
 
Jej úlohu kontaktnej osoby za školu v projekte prebrala Mgr. Soňa Sosenková. Tretie (Poľsko, máj 2021) a štvrté (Slovensko, september 2021) stretnutie partnerských krajín bolo tiež „online/virtuálne“, keďže medzinárodné cestovanie bolo zo známych dôvodov zakázané.
 
Záverečné stretnutie projektových partnerov sa uskutočnilo v čase od 13. – 17. decembra 2021. Tajne sme dúfali, že budeme môcť s našimi žiakmi do Turecka reálne vycestovať.
 
Ale momentálne je to nepredstaviteľná vec, preto sme sa opäť „stretli“ virtuálne. Pracovalo sa v platforme ZOOM. 25 našich žiakov a 5 učitelia sa venovali centrálnej téme projektu: empatii. Každý deň začínal tzv. „icebreaker“ hrami, ktoré stimulovali žiacku pozornosť okamžite a vtiahli všetkých účastníkov ZOOM vysielania (81 ľudí) do kontextu daného dňa.
 
Empatiu sme premietli do tém ako sociálna empatia, šikanovanie a účelná prevencia proti nej, kultúrne dedičstvo – presnejšie tradičné tance partnerských krajín.Všetky zúčastnené 4 krajiny prezentovali vždy v iný deň svoje typické tance. Vhodne sme využili, že v tíme sme mali skúsenú speváčku Lauru Čuškovú, ktorá naživo prezentovala svoj kroj (v spolupráci s Danielou Adamišínovou).
 
 
Jeden deň bol v programe celý vyhradený pre kreatívny kulinársky workshop. Žiaci dostali 6 ingrediencií, z ktorých mali pripraviť jedlo a pomenovať ho. Empatia je pre žiakov jednou z kľúčových tém v súčasnej pandemickej situácii.
 
Vcítenie, vciťovanie sa, prenášanie sa do sveta predstáv druhého, do jeho emócií, spôsobu myslenia a postojov. Už od marca 2020 sa jednotlivé partnerské štáty nachádzajú v COVID-19 období, žiaci i učitelia sa radi podelili o svoje zážitky z tohto ťažkého spoločenského obdobia. Zo všetkých žiakov sa denne vytvárali medzinárodné tzv. „breakoutrooms“, v ktorých žiaci diskutovali na rôzne témy, realizovali v tomto medzinárodnom virtuálnom priestore pridelené aktivity a hry.
 
Vzájomne si vymieňali skúsenosti. Na žiakoch bolo vidno, že ich to baví, že diskutujú s rovesníkmi, ktorí riešili alebo riešia rovnaké problémy ako oni. Čas, kedy žiaci pracovali, sme my, učitelia, využili na formálne i neformálne debaty. 6 medzinárodných tímov žiakov v „breakoutrooms“ diskutovalo väčšinou času.
 
Po uplynutí času si tímy zvolili svojho lídra, ktorý následne prezentoval výsledky tímovej práce ostatným žiakom. Žiaci preukázali aj svoje IT schopnosti, keďže v ZOOM vysielaní sa pracovali s viacerými aplikáciami (www.mentimeter.com, www.learningApps.net, www.wordwall.net, www.canva.com a pod.).
 
V úplnom závere sa všetci účastníci virtuálneho stretnutia veľmi kladne vyjadrili o kvalite online týždňa v záverečnom „feedbacku“. Pevne veríme, že sa spoločenská situácia v nasledujúcich mesiacoch zlepší, aby sme v budúcnosti mohli so svojimi žiakmi reálne vycestovať do zahraničia a na vlastnej koži spoznať iné kultúry. Aj virtuálne stretnutia majú svoje čaro, ale naši žiaci by určite radi videli svojich rovesníkov osobne.
(18:44, Mgr. Ján Šoltés, za žiakov a učiteľov zapojených do online projektového týždňa)
Diskusia
Pridať komentár