Košice vyhlásia nové verejné obstarávanie na dostavbu Košickej futbalovej arény

571x
27. December 2021
Verejné obstarávanie by malo byť vyhlásené v prvej polovici budúceho roka
Kapacita zo súčasných 5 836 sa zvýši na 12 658 divákov. Foto: Mesto Košice
 
Košice neprijmú ponuku konzorcia firiem AVA-stav Galanta a OHL ŽS Slovakia Bratislava na dostavbu druhej a tretej etapy Košickej futbalovej arény (KFA) v celkovej výške 5,6 milióna eur.
 
Informovalo o tom mesto Košice na svojej webovej stránke s tým, že namiesto toho začnú pripravovať podklady pre verejné obstarávanie na nového zhotoviteľa dostavby, ktoré by malo byť vyhlásené v prvej polovici budúceho roka.
 
 
Zhotovitelia chceli opäť navýšiť cenu
 
Spomínané konzorcium firiem v rokoch 2018-2021 uskutočnilo prvú etapu výstavby KFA a podieľalo sa aj na niektorých prípravných prácach pre ďalšie etapy v celkovej výške 16,1 milióna eur. Snahou vedenia KFA a.s. bolo, aby v dostavbe mohli podľa zmluvy z roku 2018 aj naďalej pokračovať.
 
„Na základe predchádzajúcich vzájomných rokovaní a zmluvnej dohody garantovalo konzorcium, že v prípade podpísania dodatku k zmluve do 20. decembra, by KFA v budúcom roku dokončili v sume 4,6 milióna eur. Takto dohodnutá suma bola z dôvodu nárastu cien stavebných materiálov a ďalších nákladov navýšená o 1,14 milióna eur,“ uviedlo mesto s tým, že navrhovaná cena dostavby vo výške 4,6 milióna bola posúdená aj Útvarom hodnoty za peniaze ministerstva financií a zároveň slúžila aj ako podklad pred schválenie štátnej dotácie vo výške štyri milióny eur, ktorú na dostavbu KFA vyčlenila slovenská vláda.
 
Dodávatelia stavby však (15. 12.) oznámili vedeniu mesta a KFA a.s., že garantovanú sumu navrhujú navýšiť o milión eur na celkových 5,6 milióna eur. Vedenie mesta však s navýšením o viac ako 61 percent oproti pôvodnej sume nesúhlasilo, keďže ju dodávatelia stavby nevedeli hodnoverne zdôvodniť.
 
 Foto: Mesto Košice
 
Prvé zápasy 
 
„Po dôkladnej analýze viacerých možností sme sa rozhodli, že pripravíme podklady a vypíšeme transparentné verejné obstarávanie na nového zhotoviteľa KFA, ktoré nám vygeneruje reálnu cenu dostavby v danom čase. Hoci sa dostavba mierne oneskorí, vybrali sme si taký spôsob, ktorý bude mať čo najmenší vplyv na verejné financie a zároveň bude zárukou transparentného navýšenia ceny dostavby,“ povedal košický viceprimátor a predseda predstavenstva KFA a.s. Marcel Gibóda.
 
Gibóda zároveň skonštatoval, Košická futbalová aréna je plne pripravená na to, aby sa v nej premiérovo mohli odohrať domáce zápasy FC Košice v jarnej časti II. futbalovej ligy.
 
„Štvormiliónovú vládnu dotáciu na dostavbu štadióna, vďaka ktorej sa zvýši jeho kapacita zo súčasných 5 836 na 12 658 divákov a zároveň bude vhodný aj na medzinárodné duely, bude možné využiť až do konca roka 2024. V rovnakom roku by na ňom mohli košickí diváci fandiť aj našej seniorskej reprezentácii počas niektorého z kvalifikačných alebo prípravných duelov,“ dodal.
(9:50, red)
Diskusia
Pridať komentár