Ministerstvo zdravotníctva spustilo registráciu na očkovanie pre deti od 5 do 11 rokov

1676x
23. December 2021
Očkovanie bude možné aj v Košickom a Prešovskom kraji
Očkovať sa bude len jedným typom vakcíny. Ilustračná foto: Detská fakultná nemocnica Košice
 
Na Slovensku spustili v stredu (22. 12.) registráciu na očkovanie proti ochoreniu COVID-19 pre deti od päť do 11 rokov.
 
Informovalo o tom ministerstvo zdravotníctva na webovej stránke s tým, že registrácia je už spustená na korona.gov.sk prostredníctvom bežného formulára registrácie na prvú dávku.
 
Prvé termíny budú začiatkom budúceho roka
 
Následne po registrácii bude pridelené najbližšie možné miesto a termín očkovania, ktoré budú komunikované štandardne, formou SMS a emailu. Predpokladá sa, že prvé termíny na očkovanie detí od 5-11 rokov budú pridelené začiatkom roka 2022.
 
„Doposiaľ bolo očkovanie detí vo veku od 5 do 11 rokov určené len pre vysoko rizikové deti, na základe odporučenia lekára, pri riziku ťažkého priebehu ochorenia. Takouto formou bolo zaočkovaných niekoľko stoviek detí. Na základe schválenia EMA je vakcína Comirnaty (Pfizer/BioNTech) od stredy už dostupná aj pre túto vekovú kategóriu bez obmedzenia. Od 22. decembra je možné zaregistrovať na očkovanie aj deti v tomto veku a to aj bez odporúčania lekára,“ vysvetlil rezort zdravotníctva.
 
 
Jeden typ vakcíny 
 
Na očkovanie detí je určená zatiaľ len vakcína Comirnaty (Pfizer/BioNTech) a na očkovaní sa vyžaduje prítomnosť zákonného zástupcu alebo predloženie overeného splnomocnenia.
 
„Deťom sa aplikuje typ vakcíny špeciálne schválený a určený pre vekovú kategóriu 5 -11 rokov, ktorý predstavuje 1/3 dávku oproti štandardnej dávke pre dospelého človeka. Samotné očkovanie bude možné vo vybraných očkovacích centrách v každom kraji. V budúcnosti sa plánuje rozšíriť očkovanie o ambulancie všeobecných lekárov pre deti a dorast,“ skonštatovalo ministerstvo.
 
Ministerstvo zdravotníctva zároveň upozorňuje rodičov, že posilňovacia (booster) dávka vakcíny proti koronavírusu je aktuálne určená len pre osoby od 18 rokov. Deťom sa aktuálne posilňovacia dávka nepodáva.
 
Očkovacie centrá na východe
 
Košický kraj
 
- VKOC Košice 
- Detská fakultná nemocnica Košice
 
Prešovský kraj
 
- VKOC Prešov 
- VKOC Poprad
- VKOC Humenné
(7:50, red)
 
Diskusia
Pridať komentár