Ľudia, ktorí sa nemôžu zaočkovať, budú po novom v režime OP

1492x
23. December 2021
Potrebujú na to však dva doklady
Posúdiť kontraindikáciu na očkovanie proti COVID-19 môže lekár. Ilustračná foto: pexels.com
 
Osoby, ktoré sa nemôžu dať zaočkovať proti ochoreniu COVID-19, budú môcť po novom fungovať v režime OP, teda ako zaočkovaní a tí, čo ochorenie prekonali.
 
Informoval o tom Úrad verejného zdravotníctva SR (ÚVZ) na sociálnej sieti s tým, že v tejto súvislosti vydal nové vyhlášky s účinnosťou od štvrtka (23. 12.)
 
Ako uviedlo ministerstvo zdravotníctva, podľa aktuálneho usmernenia môžu osoby s kontraindikáciou očkovania získať certifikát o výnimke z očkovania. Spolu s testom tak budú takéto osoby fungovať v rovnakom režime, ako keby boli zaočkovaní alebo ochorenie prekonali (OP).
 
Vykonanie PCR testu u takýchto ľudí bude bezplatné.
 
 
Rozhoduje lekár
 
Rezort zdravotníctva zároveň vydal “Odborné usmernenie Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky vo veci kontraindikácie očkovania proti ochoreniu COVID-19“.
 
„Podľa tejto normy budú môcť ľudia, ktorí sa nemôžu zo zdravotných dôvodov zaočkovať, získať Certifikát o výnimke z očkovania. Usmernenie presne definuje trvalé či dočasné kontraindikácie, ale aj kontraindikácie očkovania konkrétnymi vakcínami podľa SPC. Usmernenie je účinné od stredy (22. 12.) a je zverejnené na stránke ministerstva zdravotníctva,“ vysvetlilo ministerstvo.
 
Posúdiť kontraindikáciu na očkovanie proti COVID-19 môže lekár – špecialista, všeobecný lekár pre dospelých alebo všeobecný lekár pre deti a dorast.
 
„Každý, komu lekár vydá certifikát, bude zaevidovaný v systéme. Centrálna evidencia kontraindikovaných osôb prispeje k tomu, aby kontraindikácia očkovania proti ochoreniu COVID-19 bola dostatočne a zodpovedne posúdená v kontexte súčasného rizika ochorenia COVID-19. Zodpovednosť za nesprávne alebo falošne stanovenú kontraindikáciu nesie lekár. Certifikát obsahuje aj QR kód,“ dodal rezort.
 
Postup pre získanie certifikátu
 
- kontaktovať lekára (špecialistu, VLD, VLDD) a mať niektorú z kontraindikácií uvedených v usmernení
- opodstatnenosť kontraindikácie je na posúdení a zodpovednosti lekára
- v rámci informačného systému lekár vytvorí v aplikácii e-Vakcinácia / e-Čakáreň „Záznam o kontraindikácii“ a následne tento záznam schváli, vytlačí a podpísaný a opečiatkovaný výtlačok poskytne pacientovi
- na certifikáte o výnimke z očkovania budú uvedené základné údaje o pacientovi, údaje o poskytovateľovi zdravotnej starostlivosti (kód poskytovateľa zdravotnej starostlivosti), ktorý certifikát vystavil, a QR kód na overenie pravosti certifikátu
- osoba s takýmto certifikátom bude v režime OP – podmienkou je však mať aj vykonaný test
- platnosť PCR testu bude 72 hodín a AG testu 48 hodín. PCR test bude pre ľudí s kontraindikáciou plne hradený pri registrácii prostredníctvom korona.gov.sk.
- pri dočasnej kontraindikácii sa do dokladu uvedie potrebné prehodnotenie pretrvávania kontraindikácie ihneď po stabilizácii stavu, respektíve minimálne raz za tri mesiace
- osoba s kontraindikáciou očkovania sa bude preukazovať Záznamom o kontraindikácii + testom, v takom prípade bude v režime, ako keby bol očkovaný alebo ochorenie prekonal (OP).
(7:30, red)
Diskusia
Pridať komentár