VIDEO | Vianoce v bardejovskej nemocnici budú pokojnejšie ako vlani

1692x
22. December 2021
Situáciu by mohol narušiť omikron
 Pozrite si videoreportáž 
 
Situácia s koronavírusom sa postupne upokojuje nielen v okrese Bardejov, ale aj v bardejovskej nemocnici, kde mali k včerajšiemu ránu hospitalizovaných 37 pacientov.
 
„Z hľadiska prognózy, pokiaľ tu nebude omikron, tak sa situácia ukazuje tak, že Vianoce budú pokojnejšie ako minulého roku. Postupne dochádza k poklesu pacientov a ja verím, že budúci týždeň to už bude v našej nemocnici aj pod 30,“ ozrejmil riaditeľ NsP Sv. Jakuba v Bardejove Marián Petko.
 
Za včerajšok mala nemocnica na umelej pľúcnej ventilácii len dvoch pacientov. V rámci liečby pacientov s covidom-19 pokračujú aj v podávaní monoklonálnych protilátok.
 
Efekt liečby sa dostavil  
 
„Ten efekt sa ukazuje ako veľmi dobrý, ani neviem, či bol nejaký pacient, ktorý dostal dávku protilátok a následne bol hospitalizovaný. Problém momentálne nastáva v tom, že nám dochádzajú a nedajú sa písať na recept ani objednať. Musíme ich dostať z ministerstva zdravotníctva. To nás minulý týždeň ubezpečilo, že o tom rokuje s firmami a že dovoz by mal prísť čo najskôr. Aj toto je jedna z ciest, aj keď absolútne kľúčové je očkovanie,“ zdôraznil Petko.
 
Finančná motivácia k očkovaniu zo strany štátu sa zatiaľ vo Vakcinačnom centre pri podávaní prvej dávky výrazne neprejavila. Zvýšený záujem však zaznamenali o tretiu, posilňujúcu dávku vakcíny.
 
Máme nádej na žolíka  
 
„Pri skupine 50 plus máme momentálne zaočkovaných takmer 64 %, potrebujeme už len 1% očkovaných nad 50 rokov, aby sme v prípade, že príde covid automat, dostali ten bonusový bod. Je to naozaj zhruba už len 500 ľudí, bolo by dobré, aby sa dali zaočkovať, lebo to má vplyv na všetkých,“ doplnil riaditeľ nemocnice.
 
Klesá tiež počet zamestnancov nemocnice, ktorí sú v karanténe, alebo majú koronavírus. Zaočkovaných je viac ako 80 % personálu.(14:45, red)
 
Diskusia
Pridať komentár