Tresty za rýchlosť a telefonovanie za volanom bez handsfree majú byť prísnejšie

1525x
22. December 2021
Čo nás čaká?
Rezort predstavil nové hlavné zmeny (Zdroj foto: FB: MV SR)
 
Ministerstvo vnútra pripravilo návrh novely zákona o cestnej premávke. Po vyhodnotení pripomienok bude návrh predložený na rokovanie vlády. 
 
Rezort predstavil nové hlavné zmeny. Ktoré to sú? 
 
NOVÉ PORUŠENIA PRAVIDIEL CESTNEJ PREMÁVKY ZÁVAŽNÝM SPÔSOBOM
  • Za podstatné prekročenie najvyššej dovolenej rýchlosti (v obci o 20 km/h a viac a mimo obce o 30 km/h a viac), držanie a obsluhovanie telefónu a obdobných zariadení bez systému „voľné ruky“ počas vedenia vozidla bude hroziť okrem pokuty aj zákaz činnosti.
  • Tieto priestupky by mali byť po novom zaradené medzi porušenia pravidiel cestnej premávky závažným spôsobom.
  • V novelizácii zákona o priestupkoch navrhujeme umožniť prejednávať ich aj v správnom konaní. Správny orgán by tak mohol ukladať aj sankciu zákazu činnosti a ďalšie opatrenia využívané pri recidíve závažných porušení pravidiel cestnej premávky – napríklad preskúšanie odbornej spôsobilosti či zdravotnej a psychickej spôsobilosti.
ZNÍŽENIE MINIMÁLNEHO VEKU NA VEDENIE NÁKLADNÝCH ÁUT A AUTOBUSOV
 
  • Novelou preberáme európsku smernicu.
  • Umožní sa udelenie vodičského oprávnenia na vedenie motorových vozidiel nákladnej a osobnej dopravy v nižšom veku, ako je v súčasnosti. Pri skupinách C a CE sa navrhuje znížiť minimálny vek z 21 na 18 rokov a pri vozidlách skupín D a DE z 24 na 21 rokov. Pre takýchto vodičov bude platiť povinnosť byť zároveň aj držiteľom kvalifikačnej karty vodiča.
  • Vodičské oprávnenie skupiny D a DE, ktoré bolo udelené po dovŕšení veku 21 rokov a jeho držiteľ získal len zrýchlenú základnú kvalifikáciu, bude do dovŕšenia veku 23 rokov oprávňovať len na vedenie vozidiel pravidelnej autobusovej dopravy na autobusovej linke, ktorá nepresahuje 50 km.
  • Vodičské oprávnenie skupiny B bude oprávňovať jeho držiteľa viesť aj motorové vozidlá do 4 250 kg s pohonom na alternatívne palivá.
Detaily návrhu rezortu vnútra nájdete TU.
(9:06, MV SR) 
 
Diskusia
Pridať komentár