V košickej zoo pribudol nový informačný systém

681x
15. December 2021
Doba realizácie projektu trvala dvanásť mesiacov
Nový informačný systém pozostáva aj z troch informačných tabúľ s maľovanou mapou areálu. Foto: Patrik Pastorek
 
V košickej zoologickej záhrade pribudol nový informačný systém, ktorý má návštevníkom uľahčiť orientáciu v jej areáli.
 
Ako informovala košická zoo na sociálnej sieti, nový informačný systém vybudovali v rámci cezhraničného projektu Interreg V-A Slovenská republika-Maďarsko a finančný príspevok bol poskytnutý z Európskeho fondu regionálneho rozvoja, prostredníctvom Európskeho zoskupenia územnej spolupráce Via Carpatia.
 
Partnermi projektu s názvom Zoologické záhrady-bez hraníc boli Zoo Košice ako vedúci partner a Zoo Nyíregyháza ako partner.
 
 
Realizácia projektu trvala rok
 
Košická zoo ďalej vysvetlila, že doba realizácie projektu bola dvanásť mesiacov a jeho hlavným cieľom bolo podporiť rozvoj turistického ruchu formou zvýšenia povedomia verejnosti o ochrane prírodných hodnôt v regiónoch spoločných pohraničných oblastí a zveľaďovanie európskeho prírodného dedičstva.
 
„Dosiahnutými výstupmi projektu došlo k skvalitneniu poskytovaných služieb v oboch spomínaných zoo, ako aj produktov cestovného ruchu. Celkový rozpočet projektu bol 58 439,66 eur, z čoho Zoo Košice preinvestovala takmer 32-tisíc eur,“ uviedla zoo.
 
Čo všetko pribudlo?
 
Nový informačný systém pozostáva z troch informačných tabúľ s maľovanou mapou areálu, z ôsmich rozcestníkov - stĺpov s orientačnými smerovkami v tvare šípok, na ktorých sa nachádzajú piktogramy zrozumiteľné aj pre cudzincov. Na informačných tabuliach sa tiež nachádzajú názvy zvierat v troch jazykoch - slovenčine, maďarčine i angličtine.
 
 
Foto: Patrik Pastorek
Aj v Zoo Dome
 
Nový informačný systém vznikol aj v účelovej budove zoo nachádzajúcej sa na Mojmírovej ulici v Košiciach v Zoo Dome.
 
Je tam umiestnených päť vzdelávacích tabúľ, tri informačné tabule, menovky pre zvieratá, označenie miestností i ukazovatele smeru. Vzdelávacie tabule informujú napríklad o negatívnom vplyve palmového oleja, ochrane druhov a jednotlivých dohovoroch, zoogeografických oblastiach, sústave NATURA 2000, či o biológii obojživelníkov a plazov.
 
„Spracovanie tabúľ bolo poňaté inovatívne, aby boli čo najzaujímavejšie pre detského návštevníka. V rámci prezentácie vzdelávacích programov bolo dobudované aj technické vybavenie. V učebni bol inštalovaný televízor, notebook, roleta na premietanie, projektor a reproduktory,“ dodala zoo.
(12:04, red)
Diskusia
Pridať komentár