Košická župa a mesto Košice spájajú sily. Opravia cestu v Košickej Polianke

520x
15. December 2021
Oprava cesty by mala stáť 220-tisíc eur
Obyvatelia z okolia Košickej Polianky po novej ceste volajú už dlhodobo. Ilustračná foto: pixabay.com
 
Košický samosprávny kraj (KSK) sa bude spolu s mestom Košice podieľať na oprave cesty v katastri obce Košická Polianka. Rozhodli o tom v pondelok (13. 12.) krajskí poslanci na svojom poslednom rokovaní v tomto roku.
 
Ako uviedla hovorkyňa predsedu (KSK) Anna Terezková, cesta má slúžiť ako obchádzková trasa z mestskej časti Košice - Krásna do Košíc v čase, keď začne mesto s rozsiahlou rekonštrukciou Slaneckej cesty.
 
Oprava cesty by mala stáť 220-tisíc eur a košická župa by mala hradiť jej polovicu.
 
„Obyvatelia z okolia Košickej Polianky po novej ceste volajú už dlhodobo. Kraj sa rozhodol pomôcť z dôvodu, že mesto Košice chystá v budúcom roku rekonštrukciu Slaneckej cesty. Je nevyhnutné zabezpečiť iný alternatívny prejazd úseku po bezpečnej ceste, najmä z mestskej časti Košice - Krásna do Košíc. Aj keď ide o spoločnú investíciu, župa bude verejným obstarávateľom aj stavebníkom,“ vysvetlil župan Rastislav Trnka.
 
 
 
Cesta nemá vlastníka
 
Terezková zároveň vysvetlila, že Správa ciest Košického samosprávneho kraja bude opravovať úsek dlhý približne 1,8 kilometra.
 
„Cesta, ktorá má slúžiť ako alternatívna trasa pri modernizácii Slaneckej cesty nemá vlastníka, nie je ani cestou II., ani III. triedy. Župa už v minulosti ponúkla obci napríklad konzultácie ohľadom možností financovania opravy komunikácie, či už z úverových zdrojov alebo v rámci eurofondov. Správa ciest KSK na základe objednávky obce Košická Polianka v minulom roku zrealizovala kosenie trávy v okolí tejto cesty. Vozovka je však aktuálne na pokraji zjazdnosti,“ dodala hovorkyňa.
 
Primátor Košíc Jaroslav Polaček a krajský poslanec pre TASR uviedol, že dohodu s krajom na tomto projekte oceňuje s tým, že spolufinancovanie opravy úseku z mestskej časti Košice-Krásna cez Košickú Polianku budú vo štvrtok 16. decembra schvaľovať aj košickí mestskí poslanci na svojom zasadaní.
(10:35, red)
Diskusia
Pridať komentár