Booster dávku vakcíny budete môcť dostať už po troch mesiacoch

2384x
14. December 2021
Platí to aj pre osoby, ktoré prekonali koronavírus
Posilňovaciu booster dávku kompletne zaočkovanej osobe jednodávkovou vakcínou je možné podať už po 2 mesiacoch 
 
Rezort zdravotníctva pripravil a aktualizoval príslušné usmernenie k aplikácii dodatočnej tretej dávky mRNA vakcíny, ktoré sa v zmenách dotkne najmä aplikácie posilňovacej (booster) dávky pre občanov Slovenskej republiky.
 
Ako uviedlo ministerstvo zdravotníctva, booster dávku je možné podať kompletne zaočkovanej osobe vo veku od 18 rokov najskôr o 3 mesiace po podaní poslednej dávky základnej dvojdávkovej očkovacej schémy.
 
Aj osobám, ktoré okrem absolvovania základnej vakcinačnej schémy následne prekonali COVID-19, alebo im boli podané monoklonálne protilátky, je možné podať booster dávku tiež po 3 mesiacoch buď od prekonania ochorenia alebo po podaní monoklonálnych protilátok, informuje ministerstvo.
 
Posilňovaciu booster dávku kompletne zaočkovanej osobe jednodávkovou vakcínou je možné podať už po 2 mesiacoch.
 
„Umožnenie skrátenia intervalu medzi podaním posilňovacej dávky je ďalším výrazným krokom k záchrane zdravia a životov občanov, a to najmä v čase, keď sa očakáva výrazný nástup ďalšej mutácie koronavírusu – omikronu. Slovensko sa tak pripojilo k ostatným krajinám sveta, kde tento interval na základe relevantných vedeckých štúdií už skrátili,“ doplnil minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský.
(10:17, MZ SR, red)
 
Diskusia
Pridať komentár