Vydával sa za policajta, dôchodkyni tvrdil, že jej účet napadli hackeri

418x
10. December 2021
Podvedená žena takmer prišla o svoje úspory
Dôchodkyňa takmer prišla o tisíce eur. Ilustračná foto: pexels.com
 
Košickí policajti pred pár dňami opäť zaznamenali prípad, kedy doposiaľ neznámy páchateľ zatelefonoval 71-ročnej dôchodkyni z Košíc a uviedol, že je policajt a má podozrenie, že sa do jej bankového účtu „nabúralli“ hackeri.
 
Informovala o tom košická krajská hovorkyňa Jana Mésarová s tým, že neznámy páchateľ od dôchodkyne žiadal, aby urýchlene previedla finančné prostriedky na iný účet.
 
„Nadiktoval jej číslo účtu a ďalej ju inštruoval ako vykonať prevod peňazí. Poškodená žena tak aj urobila a podľa pokynov previedla takmer 6-tisíc eur. O svoje úspory našťastie neprišla správnym vyhodnotením bankovej inštitúcie a včasnou komunikáciou s orgánmi činným v trestnom konaní,“ vysvetlila hovorkyňa.
 
 
Polícia po páchateľovi pátra
 
Mésarová ďalej uviedla, že polícia už vo veci koná, zaistila finančné prostriedky poškodenej ženy a vyšetrovateľ odboru kriminálnej polície Okresného riaditeľstva PZ v Košiciach v tejto súvislosti začal trestné stíhanie pre prečin podvodu.
 
„Hrozba neoprávneného prístupu do účtu poškodenej ženy sa nepotvrdila. Po páchateľovi, ktorý takýmto spôsobom poškodenú ženu uviedol do omylu, polícia pátra. Za tento trestný čin hrozí páchateľovi trest odňatia slobody jeden až päť rokov,“ skonštatovala.
 
Ďalší podvod
 
Hovorkyňa tiež uviedla, že polícia obvinila aj mladého Košičana, ktorý podvodným spôsobom vylákal od muža v Košiciach vyše 33-tisíc eur. Peniaze si od neho pýtal od januára do júla tohto roka.
 
„Vyšetrovateľ odboru kriminálnej polície Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Košiciach po vykonaní potrebných procesných úkonov a vyhodnotení zadovážených dôkazov vzniesol obvinenie pre zločin podvodu 24-ročnému Košičanovi, ktorý podľa doterajšieho vyšetrovania od januára do júla tohto roka postupne vylákal od poškodeného Košičana celkovú sumu vo výške 33 540 eur,“ spresnila.
 
 
Trpel vraj ťažkou chorobou
 
Obvinený muž, ktorý vystupoval pod iným menom, vylákal od poškodeného muža peniaze prostredníctvom elektronickej komunikácie pod rôznymi zámienkami.
 
„Peniaze, ktoré poškodený podľa pokynov obvineného previedol na bankové účty, najprv potreboval na úhradu nájmu, potom za návštevu lekára a následnú údajnú liečbu ťažkej choroby, pretože nemá uzatvorené zdravotné poistenie,“ povedala Mésarová.
 
Obvinený mladík takýmto spôsobom uviedol poškodeného muža do omylu, pretože žiadnou ťažkou chorobou v čase žiadosti o pôžičku netrpel. Za tento čin obvinenému Košičanovi hrozí po dokázaní viny trest odňatia slobody na tri až desať rokov.
(14:30, red)
Diskusia
Pridať komentár