Košická župa opravuje posledné cesty v tomto roku, upozorňuje na dopravné obmedzenia

1038x
03. December 2021
Kraj rekonštruuje úseky v okolí Košíc a pri Gelnici
 Rekonštrukcie sa ešte pred zimou dočká aj cesta medzi Obišovcami a Ruskými Pekľanmi. Ilustračná foto: FB/KSK
 
Košický samosprávny kraj (KSK) realizuje posledné stavebné práce na cestách v tomto roku.
 
Informovala o tom hovorkyňa predsedu KSK Anna Terezková s tým, že ešte pred zimou začali cestári s druhou etapou rekonštrukcie cesty medzi Veľkým Folkmarom a Kojšovom v okrese Gelnica.
 
Platia dopravné obmedzenia
 
„Opravou prechádza úsek dlhý takmer 1,5 kilometra, na ktorom sa lokálne menilo podložie a na potrebných úsekoch bola vozovka sfrézovaná. V rámci projektu prechádzajú rekonštrukciou dva priepusty a v ich okolí sa čistia priekopy. V týchto dňoch prebieha pokládka asfaltu, na úseku platia dočasné dopravné obmedzenia. Doprava je vedená vždy v jednom jazdnom pruhu,“ vysvetlila hovorkyňa.
 
Terezková spresnila, že pokládka asfaltových vrstiev bude ukončená v priebehu aktuálneho týždňa a dokončovacie práce na úprave priepustov či krajníc budú závisieť od vývoja počasia.
 
 
S prvými opravami začali v minulom roku
 
Prvá etapa rekonštrukcie cesty medzi Veľkým Folkmarom a Kojšovom prebiehala v jeseni minulého roka. Rekonštrukciou prešiel úsek dlhý jeden kilometer, ktorý bol v najhoršom stavebno-technickom stave. Súčasťou prác bola aj rekonštrukcia priepustov, úprava krajníc a lokálne výmeny podložia.
 
„Na ceste medzi Veľkým Folkmarom a Kojšovom boli roky iba opravované výtlky, súvislejšiu opravu kraj v minulosti nerealizoval. Najväčšie problémy spôsoboval pokles vozovky, ktorý bol viditeľný na viacerých miestach, ako aj početné trhliny. V súčasnosti sa snažíme opravovať cesty nielen vysprávkou výtlkov, ale komplexne, tak, aby prejazd po krajských cestách bol komfortný a bezpečný. Vďaka týmto dvom etapám rekonštrukcie bude opravený celý úsek medzi Veľkým Folkmarom a Kojšovom v dĺžke 2,5 kilometra,“ povedal župan Rastislav Trnka.
 
Rekonštrukciu financuje KSK a náklady by sa mali vyšplhať na 214-tisíc eur.
 
 
Opravy aj v okrese Košice-okolie
 
Rekonštrukciou prechádza v týchto dňoch aj cesta medzi Obišovcami a Ruskými Pekľanmi v okrese Košice-okolie, kde došlo ešte v jarných mesiacoch k zosunutiu časti cesty v dôsledku pádu stromu s koreňovou sústavou.
 
V rámci prác musia cestári zosilniť svah a tiež vybudovať nový oporný múr tak, aby nedochádzalo k jeho ďalším poklesom.
 
Terezková zároveň dodala, že súčasťou rekonštrukcie bude aj oprava vozovky a osadenie ríms a zvodidiel. Aj v tomto úseku platia v súčasnosti dočasné dopravné obmedzenia.
 
Vodiči sú povinní dať prednosť v jazde protiidúcim vozidlám.
 
Rekonštrukcia za 174-tisíc eur by mala byť ukončená do konca roka.
(15:17, red)
 
Diskusia
Pridať komentár