Trnka: Žiadame garanciu, že k reprofilizácii nemocníc nedôjde skôr, ako budú navýšené kapacity ambulancií

639x
02. December 2021
KSK reaguje na pripravovanú novelu zákona o ústavnej zdravotnej starostlivosti
Predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka. Foto: FB/Rasťo Trnka
 
Košický samosprávny kraj (KSK) reaguje na pripravovanú novelu zákona o ústavnej zdravotnej starostlivosti. V rámci nej by mala vzniknúť optimálna sieť nemocníc, ktorá by podľa návrhu ministerstva zdravotníctva mala zohľadňovať reálnu potrebu lôžok v jednotlivých nemocniciach, pričom náročné výkony by mali byť centralizované.
 
Predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka spolu s Banskobystrickým a Prešovským samosprávnym krajom apeluje na to, aby sa štát zaoberal aj ambulantným sektorom.
 
Informovala o tom hovorkyňa predsedu KSK Anna Terezková.
 
Výzva poslancom
 
„Poslancov Národnej rady SR sme vyzvali na to, aby zohľadnili pripomienky samosprávnych krajov a pripravovaná novela zákona bola dopracovaná o návrhy na posilnenie ambulantného sektora. Teší ma, že našou požiadavkou sa začal zaoberať predseda Národnej rady. U ambulantných lekárov sa v súčasnosti realizuje len približne 30 percent zdravotných výkonov oproti tým v nemocniciach, kde to je na úrovni 70 percent. V západných krajinách s fungujúcejším zdravotníctvom je tento pomer 2 až 3 násobne opačný. To znamená, že 80 až 90 percent zdravotných výkonov sa urobí v ambulanciách a len 10 - 20 percent v nemocniciach. Požadujeme preto garanciu, že k reprofilizácii alebo rušeniu lôžok v nemocniciach nedôjde skôr, ako budú navýšené kapacity v ambulantnej sfére. Som rád, že tento návrh troch samosprávnych krajov, miest, obcí a lekárskej odbornej verejnosti našiel podporu v časti poslancov NR SR. Verím, že ich v konečnom dôsledku bude väčšina,“ povedal Trnka.
 
 
Chýbajúci lekári v Košickom kraji
 
Podľa Trnku by mal štát riešiť práve posilnenie ambulantného sektora, lepšie vybavenie ambulancií, zmenu ich financovania a skvalitnenie primárnej zdravotnej starostlivosti.
 
V Košickom kraji aktuálne chýba približne 40 všeobecných lekárov pre dospelých a 20 všeobecných lekárov pre deti a dorast. Priemerný vek všeobecných lekárov pre dospelých je 56 rokov, pričom nad 51 rokov má takmer 70 percent z nich. Priemerný vek pediatrov sa pohybuje na úrovni 59 rokov, nad 51 rokov má až 82 percent z nich.
 
„Pandémia nám nastavila zrkadlo – ambulantný sektor nefunguje tak, ako by mal, čo sa odráža na preplnených nemocniciach. Lekári musia v súčasnosti hľadať každé jedno voľné lôžko. Reforma hovorí o zrušení, resp. reprofilizácii 11-tisíc akútnych nemocničných lôžok, nehovorí však o tom, ako sa postarať o pacientov, ktorí dnes na týchto lôžkach ležia. Problém by mohlo vyriešiť posilnenie ambulantného sektora. Ministerstvu zdravotníctva podávame pomocnú ruku, sme pripravení pomôcť s návrhmi na riešenie. Ak návrh na posilnenie ambulantného sektora nepripraví ministerstvo zdravotníctva, vieme ho pripraviť z úrovne samosprávnych krajov,“ dodal Trnka.
(11:45, red, KSK)
Diskusia
Pridať komentár