Lekári z košickej nemocnice: Ivermektín nie je liekom na COVID-19

1322x
29. November 2021
V UNLP je momentálne hospitalizovaných 271 pacientov s ochorením COVID-19
Lôžka s umelou pľúcnou ventiláciou sú obsadené na 100 percent. Ilustračná foto: UNLP
 
V Univerzitnej nemocnici L. Pasteura (UNLP) Košice je situácia stále kritická. Nielenže momentálne majú hospitalizovaných 271 pacientov s ochorením COVID-19, museli zachraňovať už aj pacientov, ktorí sa otrávili ivermektínom.
 
Informovala o tom hovorkyňa UNLP Monika Krišková.
 
Obmedzene zdravotnej starostlivosti
 
„Ostáva nám posledných 19 voľných lôžok. Lôžka s umelou pľúcnou ventiláciou sú obsadené na 100 percent, máme na nich hospitalizovaných 15 pacientov. V tejto chvíli sme už museli obmedziť aj poskytovanie zdravotnej starostlivosti na pracovisku na Triede SNP, aj tu už môžeme poskytovať len akútnu a urgentnú zdravotnú starostlivosť pre necovidových pacientov,“ povedal generálny riaditeľ UNLP Ján Slávik.
 
 
Na ventilácii majú aj mladších pacientov
 
Pracovisko na Rastislavovej ulici tzv. červená nemocnica slúži už niekoľko týždňov výlučne pre covidových pacientov. Ich vekový priemer je 60 rokov. „Na umelej pľúcnej ventilácii máme aj mladších pacientov, väčšina má od 45 – 60 rokov, ale v kritickom stave sú aj 23 či 30 roční pacienti,“ vysvetlil výkonný riaditeľ nemocnice pre liečebno-preventívnu starostlivosť Ľuboslav Beňa s tým, že až 80 percent pacientov nie je očkovaných a na umelej pľúcnej ventilácii mali doposiaľ len jedného plne očkovaného pacienta.
 
Pozor na konzumáciu ivermektínu
 
Ako uviedol Marek Varga, primár Kliniky pracovného lekárstva a klinickej toxikológie UNLP, za posledný mesiac hospitalizovali v nemocnici dvoch pacientov intoxikovaných ivermektínom. V prípade jedného pacienta ide o život ohrozujúci stav s poruchou vedomia a ďalšími závažnými neurologickými príznakmi.
 
„U uvedených pacientov sme zaznamenali viac ako tisíc násobné prekročenie koncentrácie tohto lieku v krvi,“ povedal Varga.
 
Lekári UNLP neodporúčajú užívanie ivermektínu. Hovoria, že ivermektín nie je liekom na COVID-19.
 
„V prípade ivermektínu máme na trhu aj veterinárne prípravky rôznej sily a spôsobu užívania. V praxi sme zaznamenali užívanie kvapiek na vonkajšie použitie na liečbu operencov, ktoré pacienti užívali perorálne. O konských pastách ani nehovoriac. Na základe laického užívania môže veľmi rýchlo dôjsť k predávkovaniu ivermektínom,“ povedal primár Kliniky infektológie a cestovnej medicíny Martin Novotný.
 
 
Agresivita či poruchy vedomia
 
Okrem poškodenia pečene má užívanie ivermektínu aj závažné neurologické účinky.
 
„Príznaky majú rôzny stupeň závažnosti, od únavy, cez ľahšiu malátnosť, až po agresivitu a poruchy vedomia,“ skonštatoval toxikológ Varga.
 
„Ivermektín nie je liekom na COVID-19. Nie je a nebude Žiadne odborné štúdie to nepotvrdili. Pôvodné indície, žeby mohol byť nápomocný, boli vyvrátené. Potvrdzuje to aj naša prax, ktorá ukazuje, že opakovane prijímame na hospitalizáciu pacientov, ktorí užívali ivermektín a nezriedka skončili na umelej pľúcnej ventilácii. Aj u nášho ivermektínom intoxikovaného pacienta došlo k rozvoju vážneho covidového zápalu pľúc, ktorý si sám osebe vyžaduje hospitalizáciu. Takto sme museli pacienta hospitalizovať pre intoxikáciu,“ dodal infektológ Novotný.
(13:20, red) 
 
Diskusia
Pridať komentár