Košický kraj dokončil rekonštrukciu mosta medzi Malým Horešom a Pribeníkom

513x
29. November 2021
Rekonštrukciu mosta sprevádzali technické problémy aj riziko pádu
Rekonštrukcia mosta stála vyše 155-tisíc eur. Foto: FB/KSK
 
Košický samosprávny kraj (KSK) dokončil ďalšiu rekonštrukciu mosta. Obnovou prešiel most medzi Malým Horešom a Pribeníkom v Trebišovskom okrese.
 
Ako uviedol riaditeľ Správy ciest Košického samosprávneho kraja Anton Trišč, most za železničným priecestím Onča cez tzv. Somotorský kanál bol dlhodobo v havarijnom stave.
 
Technické problémy aj riziko pádu
 
„Po začatí rekonštrukcie narazil zhotoviteľ na tekuté piesky a neúnosné podložie, v dôsledku čoho došlo k poklesu nosnej konštrukcie a hrozil jeho pád. Zhotoviteľ musel pristúpiť k prepracovaniu projektovej dokumentácie, okrem toho bol zrealizovaný aj nový geologický prieskum, ktorý musel zohľadniť problémy v podloží. Pôvodná nosná konštrukcia bola vybúraná, medziľahlé podpery boli spevnené a navyše zosilnené mikropilótami tak, aby nedošlo k opätovnému poškodeniu nosnej konštrukcie. Z dôvodu týchto nepredvídaných okolností išlo o náročnejšiu rekonštrukciu,“ povedal Trišč.
 
 
Rekonštrukcia za 155-tisíc eur
 
Trišč vysvetlil, že mostný objekt je po rekonštrukcii 3-poľový a na zrekonštruovanú spodnú stavbu mosta boli uložené nové prefabrikované železobetónové nosníky spriahnuté železobetónovou doskou, ktoré vytvorili novú nosnú konštrukciu.
 
„Vybudovaná bola nová izolácia mosta, konštrukčné vrstvy vozovky, rímsy, zvodidlá a upravený bol aj svah koryta Somotorského kanála. Nový most má dĺžku takmer 25 metrov, je široký bezmála sedem metrov a šírka vozovky na moste je vyše päť metrov,“ uviedol riaditeľ Správy ciest KSK.
 
Rekonštrukcia mosta stála košickú župu 155-tisíc eur.
 
„Rekonštrukcie mostov sú otázkou nielen komfortu, ale najmä bezpečnosti. Každý jedenásty most v majetku kraja si v súčasnosti vyžaduje opravu. Aj preto robíme maximum, aby sme zvýšili bezpečnosť a zabránili ďalším kolapsom. Rekonštrukciu tohto mosta síce sprevádzali technické problémy aj riziko jeho pádu, no dobrou správou pre obyvateľov je, že všetky práce sú už ukončené,“ dodal župan Rastislav Trnka.
(10:10, red, KSK)
Diskusia
Pridať komentár