Pre obyvateľov Zborova rozšíria možnosti sociálneho bývania, obec chce vysporiadať ďalšie pozemky

1767x
29. November 2021
Lepšia kvalita života
Rekonštrukcia čaká aj už existujúce bytové domy v Zborove (Zdroj foto: A. Petejová) 
 
Obec Zborov v ostatných dňoch podpísala dve dôležité zmluvy k prijatiu nenávratných finančných príspevkov z európskych fondov vo výške viac ako 1 600 000 eur.
 
Zmluvy sa podpísali na základe schválených predložených projektových žiadostí Prestupné bývanie v obci Zborov a Vysporiadanie pozemkov v obci Zborov. Oba projekty spadajú pod Operačný program ľudské zdroje a sú sprostredkované Ministerstvom vnútra Slovenskej republiky.
 
V projekte Prestupné bývanie v obci Zborov sa plánuje vytvoriť trojstupňový systém sociálneho bývania tak, aby reflektoval viaceré problémy s bývaním, ktoré sú v obci identifikované.
 
Prvý stupeň bývania je v rámci navrhovaného systému bývania najnižším definovaným stupňom. Pre tieto účely je naplánovaná výstavba nového bytového domu s 18 bytovými jednotkami nižšieho štandardu.
 
Chystajú aj rekonštrukciu
 
Druhý stupeň bývania budú predstavovať dva existujúce bytové domy, taktiež s 18 bytmi, ktoré budú vďaka projektu zrekonštruované a vzhľadom na svoje rozmery a vybavenie budú spĺňať charakteristiky bytov bežného štandardu v zmysle zákona o sociálnom bývaní.
 
 
Cieľom tohto stupňa bývania je pripraviť rodiny na samostatné bývanie, čo predstavuje prestup do tretieho stupňa bývania, ktorý zároveň predstavuje výstup zo systému bývania. V Zborove očakávajú, že vďaka projektu sa prostredníctvom programu prestupného bývania zlepšia podmienky bývania 198 obyvateľom. Vďaka kompletnej rekonštrukcii dôjde k zlepšeniu energetickej triedy v 18 domácnostiach a bude vybudovaných 18 nových bytových jednotiek na zabezpečenie sociálneho nájomného bývania.
 
Zosúladenie vlastníctva
 
Hlavným cieľom projektu Vysporiadanie pozemkov v obci Zborov, je zabezpečenie procesu niektorých etáp konania o jednoduchých pozemkových úpravách vedúceho k vysporiadaniu vlastníctva pozemkov v časti obce Zborov s osídlením MRK.
 
Účelom projektu je naštartovanie procesov vedúcich k zosúladeniu vlastníctva pri už existujúcich stavbách a ku zlepšeniu dostupnosti pozemkov pre svojpomocnú výstavbu domov, výstavbu bytových jednotiek v rámci nájomného bývania a tomu zodpovedajúcej infraštruktúry pre obyvateľov MRK.
 
Obec verí, že realizáciou oboch týchto projektov sa v Zborove vybuduje priestor a možnosť pre pozdvihnutie kvality života aj sociálne slabších rodín.
 
Tento projekt sa realizuje vďaka podpore z Európskeho sociálneho fondu a Európskeho fondu regionálneho rozvoja v rámci Operačného programu Ľudské zdroje. 
(8:26, E Maxinová, Foto: A. Petejová)
 
Diskusia
Pridať komentár