Od pondelka začína povinný OTP režim na pracoviskách, ministerstvo hospodárstva vydalo manuál pre zamestnávateľov

1881x
27. November 2021
Testovanie bude zabezpečovať zamestnávateľ
Výsledky testov nesmú byť staršie ako sedem dní. Ilustračná foto: pixabay.com
 
Na pracoviskách sa od pondelka 29. novembra zavádza OTP režim. Zamestnancov, ktorí nie sú zaočkovaní a ani neprekonali ochorenie COVID-19, čaká teda testovanie. To bude zabezpečovať zamestnávateľ.
 
Ako uviedol Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR, zavedenie povinného režimu OTP na pracoviskách alebo v iných priestoroch zamestnávateľa sa vyhláškou Úradu verejného zdravotníctva SR stanovuje od pondelka 29. novembra 2021.
 
Vyhláška sa vzťahuje na zamestnancov, ako aj iných pracovníkov bez ohľadu na formu zmluvy so zamestnávateľom ide napríklad aj o živnostníkov či dohodárov. Povinnosť zavedenia OTP režimu sa nebude vzťahovať na zamestnancov, ktorí na pracovisku alebo v iných priestoroch zamestnávateľa neprichádzajú do styku s inými osobami.
 

Foto: FB/Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky
 
Testovanie raz do týždňa
 
Ministerstvo hospodárstva informovalo, že tieto nové pravidlá by mali platiť do konca roka, či budú platiť dlhšie závisí od vývoja pandemickej situácie.
 
Rezort zároveň zverejnil aj manuál pre zamestnávateľov.
 
„Zamestnávatelia sú povinní zabezpečiť dostatočný počet antigénových samotestov ako aj vhodný priestor na testovanie. Výsledky testov nesmú byť staršie ako sedem dní, môže ísť aj o výsledok antigénového samotestu z nosa pod dohľadom autorizovanej osoby, tak ako určuje manuál. Rovnako môže ísť o testy z mobilných odberových miest, a to antigénové, LAMP a PCR testy,“ vysvetlil rezort hospodárstva.
 
 
Náklady preplatí štát
 
Náklady na antigénový samotest budú kompenzované zo strany štátu sumou 5 eur na každého otestovaného zamestnanca.
 
„Náklady spojené s testovaním budú kompenzované v sume jedného eura na každého otestovaného zamestnanca jedenkrát týždenne. Zamestnávatelia budú žiadať ministerstvo hospodárstva o finančnú náhradu jednorazovo v januári budúceho roka,“ dodal rezort.
 
Kompletné znenie manuálu nájdete TU:
(11:10, red)
Diskusia
Pridať komentár