Igor Matovič ide opäť rozdávať peniaze. Päťsto eur pre každého seniora, ktorý sa zaočkuje do Vianoc

2538x
27. November 2021
Ministerstvo financií prichádza s ponukou, ktorá sa vraj neodmieta
Podpredseda vlády a minister financií Igor Matovič (OľaNO). Ilustračná foto: FB/MF SR
 
Ministerstvo financií SR prichádza s ponukou, ktorá sa neodmieta. Podáva pomocnú ruku najviac zasiahnutým sektorom a zároveň podporuje zvýšenie zaočkovanosti seniorov.
 
Informovalo o tom ministerstvo financií v tlačovej správe.
 
Podpredseda vlády a minister financií Igor Matovič (OľaNO) spoločne s predsedom Národnej rady (NR) SR Borisom Kollárom (Sme rodina) v piatok (26. 11.) predstavili návrh bonusu 500 eur pre každého seniora nad 60 rokov, ktorý sa do Vianoc zaočkuje prvou dávkou, respektíve po šiestich mesiacoch preočkuje treťou dávkou vakcíny proti COVID-19.
 
Tri sektory
 
Bonus 500 eur sa bude dať použiť v sektore HORECA, službách, kultúre či športe.
 
„Tento bonus môže využiť každý senior, ktorý sa dá zaočkovať alebo preočkovať podľa aktuálnych podmienok a zároveň v čase čerpania bonusu bude považovaný za plne zaočkovanú osobu podľa aktuálnych pravidiel. Bonus 500 eur sa bude dať čerpať postupne v roku 2022 a navyše bude prenosný. Ministerstvo financií očakáva, že tento bonus využije približne jeden milión seniorov, na pomoc sa tak vo forme bonusu použije päťsto miliónov eur,“ uvádza sa v tlačovej správe.
 
Foto: FB/MF SR
 
Až päťsto milónov eur prevádzkam
 
Rezort financií chce takto zvýšiť zaočkovanosť najzraniteľnejšej skupiny obyvateľov a zároveň chce týmto bonusom podporiť sektory, ktoré sú na Slovensku najviac zasiahnuté pandémiou aj niekoľkými lockdownami.
 
 
„Návrh spočíva v poskytnutí päťsto milónov eur prevádzkam, ktoré najviac trpeli v prvej, druhej aj tejto tretej vlne pandémie. Preto navrhujeme túto extrémne veľkú pomoc, aby mali šancu tretiu vlnu prežiť,“ povedal Matovič.
 
Bonus 500 eur sa bude dať použiť na platbu v reštauráciách, kaviarňach, hoteloch, penziónoch, na vstupenky do divadla, kina, vernisáž, koncert či festival, ale aj na služby kaderníka, holiča, manikúry, pedikúry, do wellnessu aj posilňovne. Zároveň sa bude dať použiť aj na kúpu vstupenky na športové podujatie podľa vlastného výberu. Presný zoznam bude ešte upresnený.
 
Rezort financií plánuje legislatívny návrh predložiť na rokovanie vlády v skrátenom legislatívnom konaní už začiatkom budúceho týždňa.
(8:52,red, MF SR)
 
Diskusia
Pridať komentár