VIDEO | Gymnázium Leonarda Stöckela to dotiahlo až do Fínska

1427x
25. November 2021
Vzdelávací systém, ktorému kraľuje rovnosť
Pozrite si videoreportáž 
 
Projekt Erazmus+ naplno využívajú nielen študenti, ale aj pedagógovia Gymnázia Leonarda Stöckela v Bardejove. Počas tejto jesene to dotiahli až do škandinávskej vzdelávacej veľmoci. Vo fínskej metropole Helsinky sa konal týždňový program plný prednášok o jednom z najlepších vzdelávacích systémov vo svete.
 
„Bola to naozaj neskutočná príležitosť, najmä kvôli tomu, že môžete spoznať vzdelávací systém, o ktorom všetci básnia a naozaj sa presvedčíte, že to nie sú len teoretické informácie, ale že to v skutočnosti aj tak funguje, bolo to zážitkom,“ ozrejmila pedagogička Dana Mikulová, ktorá vycestovala do Fínska začiatkom októbra.
 
Vzdelávanie vo Fínsku uprednostňuje rovnosť pred dokonalosťou. Edukačný systém v sebe spája okrem iného hlavne výchovu a starostlivosť.
 
„Každý žiak má právo na rovnaké vzdelanie, fínski učitelia alebo systém nestavia na tom, že každý žiak musí byť dokonalý v každom jednom predmete, ale snažia sa z neho vyťažiť maximum talentu, maximum toho, čo v žiakovi drieme – na dokázanie toho, že každý dokáže byť dobrý,“ doplnila Mikulová. Slovenský školský systém by sa od toho fínskeho mohol v mnohých bodoch inšpirovať. Či už je to slobodnejší prístup vo vzdelávaní alebo plná dôvera pedagógom.
 
Aj takto vyzerajú triedy vo Fínsku (Zdroj foto: D. Mikulová) 
 
Nezaťažujú ich domácim štúdiom  
 
„Vo Fínsku prakticky neexistujú inšpekcie. Od 70-tych rokov boli zrušené. Učiteľom sa dôveruje, hodiny sú kreatívne, hravé, žiaci majú možnosť ukázať, čo v nich je. Učia sa v blokovej výučbe, majú veľa dvojhodinoviek. To znamená, že počas dňa sa im vystriedajú maximálne 3 – 4 predmety. Tým pádom aj domáca príprava je jednoduchšia. Fínski žiaci takmer nemajú domáce úlohy, nie sú zaťažovaní domácim štúdiom, a tak sa môžu venovať svojim koníčkom,“ opísala pedagogička.
 
Každý fínsky žiak na strednej škole musí hrať na hudobný nástroj. Fínske školy sú vybavené moderným a funkčným nábytkom, študenti sedia v samostatných laviciach.
 
„Variabilnosť nábytku spočíva v tom, že tie stoly sú veľmi ľahko skladateľné. Dajú sa rýchlo dokopy a vytvorí sa tak možnosť pre skupinové alebo projektové vyučovanie. Každá škola je vybavená najmodernejšou technikou. Každý stredoškolák dostane svoj vlastný laptop, ktorý používa počas celého štúdia a na záver si ho môže za symbolickú cenu odkúpiť,“ uzavrela Dana Mikulová.
 
Inšpiratívny týždeň za hranicami Slovenska ubehol rýchlo, no do gymnaziálnych radov priniesol opäť niečo nové a prospešné.
(14:54, red)
 
Diskusia
Pridať komentár