V Košiciach chytili daňového podvodníka, už sedí vo väzbe

757x
19. November 2021
V prípade dokázania viny mu hrozí sedem až 12 rokov za mrežami
Spôsobil miliónové škody. Ilustračná foto: pexels.com
 
Košická krajská kriminálka je na stope obrovskému úniku na dani. V pondelok (15. 11.) kriminalisti a vyšetrovateľ odboru kriminálnej polície zasahovali v jednom z bytov v košickej mestskej časti Nad jazerom.
 
Ako informovala hovorkyňa Krajského riaditeľstva PZ v Košiciach Lenka Ivanová, počas vykonanej domovej prehliadky zaistili počítačové údaje, väčšie množstvo pečiatok, či iný dôkazový materiál pochádzajúci z ekonomickej trestnej činnosti. Po vykonaní potrebných procesných úkonov krajský policajný vyšetrovateľ zadržal Radoslava K. a obvinil zo zločinu skrátenia dane a poistného.
 
 
„Podľa výsledkov doterajšieho vyšetrovania a zhromaždených dôkazov, Radoslav K. vystupoval ako splnomocnený zástupca rôznych spoločností, avšak všetky činnosti vykonával výlučne on sám, pretože jednotlivé spoločnosti reálne nemali žiadnych zamestnancov ani nevykonávali žiadnu podnikateľskú činnosť. Na svoje aktivity využíval osoby zo sociálne slabších pomerov, z ktorých po ich súhlase urobil konateľov firiem, tí následne podpísali plnú moc pre Radoslava K. bez toho, aby sa akýmkoľvek spôsobom podieľali na podnikateľskej činnosti,“ vysvetlila hovorkyňa.
 
Známa firma
 
Radovan K. nebol pre krajských kriminalistov a vyšetrovateľov neznámou „firmou“. Odbor kriminálnej polície ukončil návrhom na podanie obžaloby už tri iné trestné veci v súvislosti s jeho ekonomickou trestnou činnosťou, pri ktorých škoda, ktorú muž spôsobil na úniku na daniach predstavovala sumu viac ako 4 600 000 eur.
 
V súčasnej dobe vedie odbor kriminálnej polície ďalšie štyri trestné konania v súvislosti s únikom na daniach vo výške približne jeden milión eur.
 
 
Už sedí vo väzbe
 
Keďže Radoslav K. aj napriek obvineniam z minulosti a 7-právoplatným odsúdeniam za rôznu ekonomickú trestnú činnosť naďalej pokračoval vo svojej nelegálnej činnosti, krajský policajný vyšetrovateľ spracoval podnet na vzatie obvineného do väzby, ktorý sudca Okresného súdu v Košiciach vo štvrtok (18. 11.) akceptoval a muž je už v súčasnej dobe vo vyšetrovacej väzbe.
 
V prípade dokázania viny mu tentoraz hrozí sedem až 12 rokov za mrežami.
 
„Nie je však vylúčené, že po zhromaždení a vyhodnotení ďalších získaných dôkazových materiálov krajský policajný vyšetrovateľ rozšíri trestné stíhanie o ďalšie skutky, prípadne osoby, ktoré boli zapojené do daňovo-podvodných aktivít obvineného,“ dodala hovorkyňa.
(13:05, red, KR PZ KE)
Diskusia
Pridať komentár