Európska únia bude opäť bližšie k  východniarom. V Košiciach otvorili informačné centrum

587x
19. November 2021
Kanceláriu informačného centra Europe Direct Košice otvorila košická župa
Na Slovensku funguje 12 centier v 11 mestách. Ilustračná foto: pixabay.com
 
Košický samosprávny kraj (KSK) otvoril v piatok (19. 11.) novú kanceláriu informačného centra Europe Direct Košice. Kontaktný bod v otázkach súvisiacich s Európskou úniou bude sídliť na Hlavnej ulici 48 v Košiciach.
 
Ako informovala hovorkyňa predsedu KSK Anna Terezková, informačné centrá Europe Direct sú jedným z hlavných nástrojov Európskej únie, ktoré poskytujú informácie napríklad o právach či prioritách Únie a zároveň zastávajú funkciu sprostredkovateľa medzi Európskou úniou a jej občanmi v regiónoch.
 
„Vďaka novej kancelárii budú mať východniari lepší prístup ku všetkým informáciám súvisiacich s Európskou úniou. Sme súčasťou zoskupenia štátov, ktoré majú možnosť medzi sebou spolupracovať, obchodovať a zároveň chrániť piliere demokracie tak, ako nikde inde vo svete. Informačné centrum preto dáva priestor dozvedieť sa viac výhodách, histórii či možnostiach, ktoré ponúka Európska únia,“ povedal župan Rastislav Trnka.
 
 
Kancelária do konca roka 2025
 
Košická župa, ako hostiteľská štruktúra, uspela v projektovej výzve, ktorú vyhlásila Európska komisia už po druhýkrát. Prvý raz sa tak stalo v roku 2018.
 
Komunikačný plán prevádzkovania Informačného centra Europe Direct Košice aj tento rok úspešne prešlo výberovým konaním a dostalo na svoje prevádzkovanie grant. Župa bude prevádzkovať kanceláriu do konca roka 2025.
 
„Vďaka informačnej kancelárii Europe Direct Košice sa tak aj Košický kraj stane súčasťou siete, ktorú tvorí viac ako 480 regionálnych informačných stredísk, 400 dokumentačných stredísk ako aj on-line a telefónnych služieb naprieč celou Európskou úniou. V informačnom centre budú občanom poskytnuté publikácie, odpovede na všetky otázky týkajúce sa Európskej únie, pomoc pri hľadaní informácií o legislatíve či orgánoch EÚ,“ dodala hovorkyňa.
(11:30, red, KSK)
Diskusia
Pridať komentár