Košičania si opäť budú môcť prenajať vianočný stromček

735x
19. November 2021
Na prenájom bude len sto kusov stromčekov
V ponuke budú smreky pichľavé. Foto: FB/SMsZ
 
Vianoce sa už nezadržateľne blížia a bez vianočného stromčeka si ich nikto z nás nevie ani predstaviť. V Košiciach sa veľkej obľube teší hlavne služba prenájmu živého stromčeka, ktorú ponúka Správa mestskej zelene (SMsZ). Minulý rok ju však kvôli pandémii museli zrušiť. Ponechali iba predaj, no aj tomu dal nakoniec koronavírus stopku.
 
Ako uviedol pre ahoj.tv Peter Sasák zo SMsZ, Košičania si môžu tento rok prenajať svoj stromček od 22. novembra na webovej stránke vianocnestromceky.smsz.sk.
 
Sto kusov
 
„Už tradične pripravujeme na prenájom sto kusov stromčekov. Minulý rok sme mali prenajaté všetky stromčeky, ale pred rozvozom nám do plánov zasiahla pandémia. V tomto roku dúfame, že nepríde lockdown a budeme môcť stromčekmi záujemcov potešiť,“ povedal.
 
Každý stromček má svoje individuálne číslo. Je samostatne nafotený a nájomca má záruku, že sa k nemu dostane stromček, ktorý si vybral.
 
„Pri prenajatých stromčekoch je jednotná cena 39 eur s DPH. Veľkosť stromčeka sa pohybuje medzi 120 až 150 centimetrami. Nájomca si prenajatý stromček môže prevziať, alebo mu ho donesieme v týždni pred sviatkami od 13. do 17. decembra,“ vysvetlil Sasák.
 
 
Starostlivosť o stromček
 
Na prenájom v tomto roku ponúkajú smreky pichľavé, ktoré sú žiadané hlavne pre svoju vôňu a modrasté zafarbenie ihličia. Ako sa však o nich starať?
 
„Pri rozvoze každý nájomca dostáva ku stromčeku aj papier s inštrukciami, kde je uvedené ako sa o stromček starať. Po doručení stromčeka je veľmi dôležité presúvať ho z chladnejších miestností do teplejších, aby zažil čo najmenší šok. Preto ho na prvý deň až dva odporúčame nechať v nevykurovanej chodbe alebo chladnej miestnosti. Stromček sa nesmie umiestniť do bezprostrednej blízkosti zdroja sálavého tepla, lebo to by viedlo k nadmernému opadu ihličia. Určité množstvo opadaného ihličia je prirodzené a netreba sa ho zľaknúť a začať stromček výdatne zalievať,“ poradil pre ahoj.tv Sasák.
 
S odvozom zapožičaných vianočných stromčekov začneme SMsZ 10. januára. Netreba však zabudnúť, že je ho nutné pred odvezením odzdobiť.
 
 
Aj predaj
 
SMsZ okrem prenájmu ponúka záujemcom aj predaj živých vianočných stromčekov, ktoré si môžu kúpiť v ich Záhradnom centre.
 
„Ceny stromčekov na predaj sú dané podľa veľkosti a druhu. Záujemca si vie kúpiť živý stromček v kvetináči veľkosti okolo jedného metra už od 20 eur. Na predajni je ponuka druhov pestrejšia, okrem tradičného smreka pichľavého ponúkame aj jedľu bielu, jedľu nordmannovu, ľudovo označovanú aj ako Kaukazskú. Komu by tieto druhy nevyhovovali, tak sú v ponuke aj iné druhy smrekov, jedlí a borovíc,“ dodal Sasák.
(10:33, red)
Diskusia
Pridať komentár