Vstup na Verejný cintorín v Košiciach sa výrazne zmení

854x
19. November 2021
Parkovanie už nebude zadarmo
Obnova by mala stáť zhruba 1,5 milióna eur. Foto: Mesto Košice
 
Mesto v spolupráci so Správou mestskej zelene (SMsZ) v Košiciach plánuje výrazne zmeniť doterajšiu podobu vstupu na Verejný cintorín v metropole východu. V pláne je rekonštrukcia parkoviska, trhovisko a skrášlenie priestoru od vstupnej brány cintorína až po centrálny kríž.
 
Ako informoval košický magistrát, tieto zmeny budú vychádzať z výsledkov architektonickej súťaže, v ktorej uspel prešovský architektonický ateliér STOA.
 
Investícia zhruba za 1,5 milióna eur
 
„Ich predstavy by do praxe mala pretaviť víťazná firma z verejného obstarávania na obnovu Verejného cintorína. To mesto plánuje vyhlásiť na jar budúceho roka, pričom predpokladaná hodnota tejto zákazky by sa v závislosti od konečnej podoby projektu a aktuálnych cien stavebných materiálov mala pohybovať okolo sumy 1,5 milióna eur. Ak nenastanú nepredvídané okolnosti, návštevníci Verejného cintorína sa jeho vynoveného vstupu dočkajú ešte pred budúcoročnými Dušičkami,“ vysvetlil magistrát.
 
Ako uviedla riaditeľka SMsZ Marta Popríková, na cintoríne už za dva roky realizovali viaceré investície. Vybudovali napríklad nové kolumbárium, vynovili kancelárie či šatne pre zamestnancov. Pribudlo tiež nové náradie a pohrebné autá.
 
 
Parkovisko spoplatnia
 
SMsZ chce ešte do Vianoc odovzdať opravené schodisko a na jar budúceho roka plánuje zrenovovať osvetlenie. Plánuje tiež zriadenie kaviarne respektíve bufetu a pred cintorínom zmeniť súčasný spôsob parkovania.
 
„Naše parkovisko pred cintorínom je obsadené už skoro ráno, keď ho využívajú aj vodiči, ktorí si tam nepotrebujú nič vybaviť. Chceme ho preto spoplatniť, pričom úvodné dve hodiny by boli bezplatné. Táto doba by mala plne postačovať na pietnu spomienku pre svojho blízkeho alebo pre účasť na pohrebe,“ dodala.
 
Čo prejde obnovou?
 
- kompletne sa vynoví vstupný priestor
- rozšíri sa rampové parkovisko, kde vznikne až 74 parkovacích miest
- na autá budú dohliadať bezpečnostné kamery, pribudnú aj parkovacie senzory
- na parkovisku bude úsporné LED osvetlenie a tri nabíjacie automaty pre elektromobily
- predajné stánky na trhovisku budú mať nový jednotný vizuál
- plocha medzi parkoviskom a vstupom na cintorín bude vyzerať ako park
- vysadia sa tam stromy a umiestnia lavičky, čím vznikne aj oddychová zóna
- námestíčko pred obradnou sieňou, ktoré slúži aj ako vstup do Urnového hája, spríjemní zelený ostrovček so stromoradím, kvetinovou výzdobou a lavičkami
- symbol piety v priestore pri centrálnom kríži sa zvýrazní použitím prírodných materiálov.
(8:27, red)
Diskusia
Pridať komentár