VIDEO | Pozitívnych pacientov v bardejovskej nemocnici liečia monoklonálnymi protilátkami, odporučiť vás musí všeobecný lekár

1927x
18. November 2021
Zabraňujú hospitalizácii a úmrtiam
Pozrite si videoreportáž 
 
Bardejovská nemocnica pokračuje v novej liečbe covidových pacientov, pri ktorej zohrávajú významnú úlohu monoklonálne protilátky. Ich včasné podanie v indikovaných prípadoch môže zabrániť hospitalizácii a takisto úmrtiu pacienta na ochorenie COVID-19.
 
„Pacienti, ktorí sú PCR pozitívni, dostávajú z NCZI sms-ku s informáciou, že majú kontaktovať svojho všeobecného lekára jednak z dôvodu pozitivity, ale aj z toho dôvodu, že je možnosť podania tejto protilátky. Praktický lekár posúdi indikáciu, lebo on toho pacienta pozná. Pokiaľ ho indikuje, tak ho potom nahlási do nášho centra, kde tieto protilátky podávame,“ uviedla námestníčka pre zdravotnú starostlivosť a zdravotné poisťovne Helena Leščišinová.
 
K indikovaným pacientom patria pozitívni pacienti nad 65 rokov, ktorých do kritickej skupiny zaradzuje ich vek. Tí, ktorí sú mladší, ako 65 rokov, musia mať niektoré zo závažných ochorení.
 
Vhodnosť liečby posúdi všeobecný lekár 
 
„Pacienti, ktorí sú obézni, musí tam byť takzvaný body mass index – čiže prepočítané váha, výška a podobne, čo je zase záležitosť praktického lekára, potom sú to pacienti s vážnym ochorením obličiek vrátane tých, ktorí sú dialyzovaní alebo takzvaný nefrotický syndróm, ťažké ochorenie pečene, srdcovo-cievne ochorenia s významnou kardiálnou dekompenzáciou, hypertenzia – vysoký tlak, ale zase tu musí byť určité orgánové poškodenie, čiže určitý stupeň toho ochorenia, nie bežné zvýšenie tlaku,“ doplnila Leščišinová.
 
Pri každom pacientovi musí stupeň závažnosti ochorenia a vhodnosť liečby posúdiť lekár. Následne vypíše výmenný lístok, pri pacientoch pod 65 rokov musí uviesť aj ich diagnózu. Monoklonálne protilátky sa podávajú ľuďom s ľahkým alebo stredne ťažkým priebehom COVID-u.
  
 
„Potrebujeme dátum, kedy bol PCR test pozitívny. My si vyžadujeme aspoň také orientačné vyšetrenie, ktoré nám veľa povie, a to saturáciu kyslíka, ak je možná. Ak ju obvodný lekár nemá, že kontaktuje len pacienta telefonicky a nepríde k nemu na ambulanciu, tak samozrejme tú saturáciu tam nemáme. Ale PCR a diagnózu vyžadujeme,“ opísala Leščišinová.
 
Výmenný lístok aj elektronicky
 
Výmenný lístok môže lekár poslať do nemocničného centra aj e-mailom, a to na adresu mpcentrum@nsp-bardejov.sk. Všeobecný lekár by mal zabezpečiť aj dopravu pacienta, pokiaľ si ju nevie zabezpečiť sám.
 
„Praktický lekár volá 155-tku, pre pacienta nepríde záchranka, ale pošlú dopravnú zdravotnú službu. Na dispečing nahlási, že sa jedná o pacienta, ktorý potrebuje previezť na podanie protilátok. Na danú hodinu prichádza pacient do nášho centra. U nás podávame protilátky v červenej zóne na urgentnom príjme, ak tam majú pacienta, tak sa potom podáva na inej červenej zóne. Naši rozhodnú, kde sa tá protilátka podá“ dodala námestníčka pre zdravotnú starostlivosť a zdravotné poisťovne.
 
Liek sa podáva infúzne do 10 dní od objavenia klinických príznakov. Po jeho podaní musí byť pacient ešte hodinu sledovaný v zdravotníckom zariadení. Protilátky môže dostať aj pacient, ktorý už COVID prekonal a má ho znovu.
(15:51, red)
 
Diskusia
Pridať komentár