Vláda schválila nový COVID automat. Zavádza lockdown pre nezaočkovaných

2413x
18. November 2021
Nezaočkovaných čakajú veľké obmedzenia
Predseda vlády SR Eduard Heger (OĽaNO). Foto: FB/Eduard Heger - predseda vlády SR
 
AKTUALIZOVANÉ 
 
Vláda vo štvrtok (18. 11.) schválila nový COVID automat, ktorý zavádza prísnejšie protipandemické opatrenia a nezaočkovaných čakajú veľké obmedzenia.
 
Ako uviedol pre teraz.sk predseda vlády SR Eduard Heger (OľaNO), vláda zavádza tzv. lockdown pre nezaočkovaných.
 
Nový COVID automat výrazne sprísňuje opatrenia pre nezaočkovaných v červenej, bordovej a čiernej farbe, teda momentálne vo všetkých okresoch. Nezaočkovaní sú momentálne najohrozenejší, robíme to pre ich ochranu,“ vyhlásil premiér.
 
 
Zmeny od pondelka  
 
Zmeny majú platiť od pondelka (22. 11.) na tri týždne a majú pomôcť stabilizovať stav v nemocniciach.
 
Neočkovaní sa po novom musia pripraviť na to, že ich nepustia do nákupných centier a ani do obchodov, ktoré nepredávajú základné produkty a tiež do reštaurácií. Hromadné podujatia budú podľa premiéra len pre zaočkovaných, no sprísni sa režim.
 
Zrovnoprávniť sa má aj postavenie kompletne očkovaných a tých, ktorí sú v lehote do 180 dní od prekonania koronavírusu. Pôjde o kategóriu s označením OP.
 
„Tieto dve skupiny ľudí budú v mnohých ohľadoch zvýhodňovaní. Nemusia sa dvakrát do týždňa testovať do práce, môžu slobodne chodiť do obchodov, teda nielen do esenciálnych, ale aj do nákupných centier,“ povedal pre teraz.sk premiér po rokovaní vlády.
 
 
Nová verzia COVID automatu
 
Ako informoval teraz.sk, automat zaviedol nový režim OP, teda kompletne zaočkované osoby alebo tí, ktorí prekonali koronavírus.
 
Vstup do zamestnania
 
-v zelených a oranžových okresoch - bez obmedzení
- v červených, bordových a čiernych okresoch - režim OTP (v bordových a čiernych okresoch sa má obmedziť aj otváracia doba neesenciálnych obchodov od 5.00 do 22.00 hod.)
 
Hromadné podujatia
 
– červené okresy - režim OP 200 ľudí
- bordové okresy – režim OP – 100 ľudí
- červené okresy – režim OP – 50 ľudí
- zelené okresy a oranžové okresy majú byť pre režim OP bez obmedzení
 
Pre vstup v režime OTP má platiť pre červené, bordové a čierne okresy kapacitné obmedzenie šesť ľudí. Hromadné podujatia v základnom režime majú byť pre červené, bordové a čierne okresy zakázané.
 
Nákupné centrá majú byť otvorené pre režim OP bez ohľadu na farbu okresu. Pre základný režim a režim OTP majú byť otvorené len v zelených a oranžových okresoch.
 
V okresoch v zelených a oranžových farbách má platiť rúško v interiéri a na hromadných podujatiach aj v exteriéri. Pre červené, bordové a čierne okresy má byť povinný respirátor v interiéri a rúško v exteriéri na hromadných podujatiach s rozšírenými výnimkami a pri vzdialenosti do dvoch metrov.
(15:18, red) 
Diskusia
Pridať komentár