Demolácia poškodeného mosta za Stretavou sa už začala

633x
18. November 2021
Vodičom zatiaľ poslúži dočasný most
 Búracie práce potrvajú približne tri týždne a odstránených bude viac ako tisíc ton sutín. Foto: FB/KSK
 
Po tom, čo Košický samosprávny kraj (KSK) sprejazdnil koncom októbra náhradné premostenie cez potok Čierna voda za obcou Stretava v Michalovskom okrese, sa v týchto dňoch začalo pracovať aj na demolácií poškodeného mosta M4356.
 
Ako informovala hovorkyňa predsedu KSK Anna Terezková, počas nasledujúcich troch týždňov zhotoviteľ odstráni celú nosnú konštrukciu, ktorú tvorí 30 nosníkov typu Vloššák.
 
 
Odstránia viac ako tisíc ton sutín
 
„Jednotlivé nosníky budú demontované, prípadne mechanicky odbúrané. Z toku potoka bude odstránených viac ako 1 140 ton sutín. Medziľahlé podpery by mali byť zachované, v rámci rekonštrukcie dôjde k ich zosilneniu, tak, aby sa zvýšila zaťažiteľnosť mosta,“ povedala.
 
Terezková dodala, že výstavba nového mosta je naplánovaná už na jar.
 
„Pôvodné nosníky typu Vloššák nahradia prefabrikované nosníky. Rekonštrukciou prejde aj spodná stavba a vybudovaný bude nový mostný zvršok. Šírkové parametre mosta by mali byť zachované. Termín ukončenia rekonštrukcie mosta bude závisieť od poveternostných podmienok, prejazdný by mal byť v lete budúceho roka,“ vysvetlila.
 
Vodičom poslúži dočasný most
 
Ako uviedol predseda KSK Rastislav Trnka, vodiči počas zimných mesiacov vďaka premosteniu pocítia dopravné obmedzenia iba v minimálnej miere a počas prác bude plne prejazdné.
 
Premostenie je prejazdné pre osobné autá, autobusy, nákladnú dopravu do 35 ton a chodcov.
 
Premávka je na ňom vedená striedavo a riadi ju svetelná signalizácia.
 
Maximálna rýchlosť jazdy je pri prejazde týmto úsekom z dôvodu bezpečnosti znížená na 30 kilometrov za hodinu.
(8:10, red) 
Diskusia
Pridať komentár