Slovensko opäť mení farbu k horšiemu. Čiernych okresov bude až 54

2065x
16. November 2021
Situácia v nemocniciach je veľmi vážna
Od pondelka 22. novembra bude na Slovensku 54 okresov v čiernej farbe. Foto: korona.gov.sk
 
AKTUALIZOVANÉ
 
Od pondelka 22. novembra budú na Slovensku prevládať hlavne čierne farby. V čiernej farbe bude už 54 okresov, v bordovej 19, v červenej ostali už len bratislavské okresy a okres Dunajská Streda. V oranžovej nebude ani jeden.
 
Informácie o tom, ako to bude po novom vyzerať priniesol prvý Denník N.
 
Správu o tom, ako bude vyzerať nový COVID automat sa dozvedáme v situácií, kedy je v slovenských nemocniciach voľných už iba 20 lôžok pre nových pacientov, ktorí by potrebovali podporu umelej pľúcnej ventilácie.
 
 
Červené okresy: okresy Bratislava I. – V. a Dunajská Streda.
 
Bordové okresy: Prešov, Sabinov, Rožňava, Ružomberok, Dolný Kubín, Námestovo, Žilina, Trenčín, Zlaté Moravce, Nitra, Komárno, Galanta, Šaľa, Trnava, Senec, Pezinok, Malacky, Myjava a Skalica.
 
Čierne okresy: Bardejov, Humenné, Kežmarok, Levoča, Poprad, Snina, Stropkov, Svidník, Stará Ľubovňa, Košice I až IV, Košicie-okolie, Medzilaborce, Michalovce, Sobrance, Spišská Nová Ves, Trebišov, Vranov nad Topľou, Bánovce nad Bebravou, Banská Bystrica, Banská Štiavnica, Brezno, Bytča, Čadca, Detva, Gelnica, Hlohovec, Ilava, Krupina, Kysucké Nové Mesto, Levice, Liptovský Mikuláš, Lučenec, Martin, Nové Mesto nad Váhom, Nové Zámky, Partizánske, Piešťany, Poltár, Považská Bystrica, Prievidza, Púchov, Revúca, Rimavská Sobota, Senica, Topoľčany, Turčianske Teplice, Tvrdošín, Veľký Krtíš, Žarnovica, Žiar nad Hronom a Zvolen.
 
Kritická situácia v nemocniciach
 
Ako informovalo v utorok ministerstvo zdravotníctva, kapacity nemocníc pre pacientov s COVID-19 sa rýchlo napĺňajú, mnohé už hlásia prekročené maximá.
 
Čítajte aj:
„Aktuálne je na celom Slovensku voľných len 20 lôžok pre nových pacientov, ktorí by potrebovali podporu umelej pľúcnej ventilácie. Pre nových pacientov, ktorí nepotrebujú kyslíkovú podporu, je voľných približne 600 lôžok,“ vysvetlil rezort.
 
Obmedzenie bielej medicíny
 
Ministerstvo zdravotníctva situáciu veľmi pozorne koordinuje v spolupráci s nemocnicami a samosprávnymi krajmi.
 
Aktuálne je v platnosti príkaz šéfa rezortu na obmedzenie tzv. bielej medicíny, teda plánovaných zákrokov, ktorých presun nebude znamenať zhoršenie zdravotného stavu pacienta.
 
 
„Dostávame sa do zlomového bodu, kedy situáciu musíme veľmi pozorne koordinovať. Najkritickejšia situácia je, žiaľ, v regiónoch, kde je najnižšia zaočkovanosť. Pacientov v spolupráci s Operačným strediskom záchrannej zdravotnej služby prevážame do nemocníc, ktoré hlásia ešte voľné kapacity. Dal som zároveň pokyn, aby nemocnice v najviac postihnutých regiónoch reprofilizovali lôžka aj nad rámec pôvodne stanovenej maximálnej tretej fázy kapacity,“ povedal minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský.
 
Ako uviedol štátny tajomník ministerstva zdravotníctva Kamil Száz, v regiónoch na východe Slovenska požiadali už niektoré špecializované ústavy, aby pripravili kapacity pre pacientov s COVID-19.
 
„Pripravujeme tiež zapojenie mimorezortných zdravotníckych zariadení. Vďaka aplikácii e-lôžko vieme presne, kde je koľko lôžok voľných a záchranka s pacientom je nasmerovaná do konkrétneho zdravotníckeho zariadenia,“ dodal Száz.
 
Pravidlá, ktoré platia vo vašom okrese nájdete TU:
 
(15:46, red, MZ SR, korona.gov.sk)
Diskusia
Pridať komentár