Víkend na cestách Košického kraja sa opäť nezaobišiel bez alkoholu

990x
16. November 2021
Štyria opití vodiči spôsobili aj dopravné nehody
 K vážnej dopravnej nehode došlo v aj nedeľu ráno v Rožňavskom okrese. Foto: Polícia SR - Košický kraj
 
Alkohol za volant nepatrí. Dookola opakujúce sa výzvy a upozornenia polície sa míňajú účinku, keďže minulý týždeň sa na cestách Košického kraja našlo až 29 prípadov, kedy sa na displeji alkohol-testera rozsvietila pozitívna hodnota. Navyše 14 z nich bolo natoľko odvážnych, že si sadli za volant a hodnota ich dychovej skúšky presiahla jedno promile. Štyria vodiči pod vplyvom alkoholu dokonca spôsobili dopravnú nehodu.
 
Ako uviedla hovorkyňa Krajského riaditeľstva PZ v Košiciach Lenka Ivanová, prvého nezodpovedného vodiča, ktorý sa pred jazdou povzbudil alkoholom, policajti prichytili ešte v piatok (12. 11.).
 
„21-ročný Jaroslav z okresu Košice okolie osobné motorové vozidlo značky Honda, avšak pravdepodobne sa dostatočne nevenoval vedeniu vozidla a sledovaniu situácie v cestnej premávke, a pri parkovaní vozidla s ním narazil do dopravnej značky,“ informovala hovorkyňa.
 
Policajná hliadka, ktorá bola vyslaná na miesto, vodiča podrobila dychovej skúške, a jej výsledok bolo 1,44 promile.
 
 
Pri nehode utrpeli ťažké zranenia
 
V ten istý deň došlo okolo 23.30 hod. k dopravnej nehode v smere od obce Vajkovce na obec Rozhanovce, pri ktorej sa ťažko zranili dvaja ľudia.
 
„36-ročný Košičan Róbert, ktorý viedol osobné motorové vozidlo značky VW Golf sa pravdepodobne dostatočne nevenoval vedeniu vozidla a sledovaniu situácie v cestnej premávke a pri prejazde ľavotočivou zákrutou v smere od obce Vajkovce na obec Rozhanovce zišiel z cesty a prednou časťou vozidla narazil do stromu,“ vysvetlila Ivanová.
 
Podľa predbežnej lekárskej správy utrpel pri nehode ťažké zranenia, a jeho spolujazdkyňa utrpela rovnako ťažké zranenia, z ktorých sa bude liečiť viac ako šesť týždňov.
 
Škodu predbežne vyčíslili na 5-tisíc eur.
 
To, či vodič pred jazdou požil alkoholické nápoje alebo iné omamné a psychotropné látky, bude zisťované z jeho odobratého biologického materiálu.
 
Ivanová uviedla, že nezodpovedných vodičov riešila polícia aj v nedeľu (14. 11.).
 
„Hneď ráno, pár minút pred 8. hodinou, bol 49-ročný Jozef z Košíc kontrolovaný policajnou hliadkou v košickej mestskej časti Krásna. Policajti ho počas kontroly podrobili aj dychovej skúške, a tá bola hneď ráno pozitívna, a to s hodnotou 2,69 promile,“ povedala.
 
 
Šoféroval opitý a bez vodičáku
 
K vážnej dopravnej nehode došlo v nedeľu ráno aj v Rožňavskom okrese. Kde len 17- ročný vodič viedol osobné motorové vozidlo značky Chevrolet Lacetti a v smere od Rožňavy na obec Štítnik.
 
„Vodič zišiel z cesty, prednou časťou vozidla narazil do svahu, čo vozidlo odhodilo, a následne ľavou zadnou časťou narazilo do elektrického a telekomunikačného stĺpa, ktorý zlomil. Počas dokumentovania dopravnej nehody policajti zistili, že 17-ročný Filip šoféroval bez príslušného vodičského oprávnenia, pretože do septembra 2022 má uložený zákaz činnosti viesť motorové vozidlá. Navyše, policajti zistili aj to, že Filip si za volant sadol pod vplyvom alkoholu v prepočte 1,25 promile,“ vysvetlila Ivanová.
 
Vodič spôsobil škodu vo výške 2-tisíc eur.
 
Spolujazdec sa ťažko zranil 
 
Spolu s Filipom sa vo vozidle viezol aj 22-ročný spolujazdec. Po dopravnej nehode si ich oboch do svojej opatere prevzali záchranári, ktorí ich previezli na ošetrenie do rožňavskej nemocnice.
 
Podľa predbežnej lekárskej správy Filip utrpel iba ľahké zranenia s dobou liečenia do sedem dní, horšie však dopadol jeho spolujazdec, ktorého zranenia si vyžiadajú viac ako 42-dňovú dobu liečenia a práceneschopnosti.
 
Po zdokumentovaní dopravnej nehody rožňavskí dopravní policajti začali trestné stíhanie pre trestný čin ublíženia na zdraví v jednočinnom súbehu s trestným činom marenie výkonu úradného rozhodnutia a s trestným činom ohrozenia pod vplyvom návykovej látky.
 
„Všetci vodiči, ktorých policajti podrobili dychovej skúške a jej výsledok bol pozitívny, boli eskortovaní do cely policajného zaistenia a boli obvinení z trestného činu ohrozenia pod vplyvom návykovej látky,“ dodala Ivanová.
 
Polícia zároveň skonštatovala, že v kontrolách na cestách budú pokračovať i naďalej. „Nebudeme tolerovať alkohol za volantom a budeme postupovať nekompromisne,“ odkázala nezodpovedným vodičom.
(11:05, red)
Diskusia
Pridať komentár