VIDEO | 125 rokov obecného školstva vo Sveržove oslávili novým ihriskom

1456x
15. November 2021
„Učitelia tu urobili veľký kus dobrej roboty vo výchove generácií“
Pozrite si videoreportáž 
 
Aj keď bola prevažná časť tohto roka opäť spätá s pandémiou, v obci Sveržov pracovali na plné obrátky. Na mieste starého asfaltového ihriska v blízkosti základnej školy dnes stojí moderné multifunkčné, ktoré je oslavou vyše storočnej tradície obecného školstva.
 
„Na základe sťažností rodičov, že deti chodili domov obtrhané, špinavé, poudierané, pretože asfalt bol tvrdý, popraskaný a deravý, sme to s Radou školy vyhodnotili ako havarijný stav ihriska, následne podali žiadosť a boli sme úspešní. Vďaka obrovskej podpore Prešovského samosprávneho kraja a finančným prostriedkom obce – financovanie bolo pol na pol – sme to zvládli,“ uviedol starosta obce Pavol Ceľuch.
 
Keďže je ihrisko napojené na verejné osvetlenie, môžu ho deti využívať nielen počas dňa, ale aj vo večerných hodinách.
 
 
 
Za každého počasia
 
„Radosť pozerať, keď prídete v nedeľu poobede, alebo počas týždňa, a deti sa tu hrajú. Tá plocha je urobená tak, že aj keď je dážď, tak rýchlo vyschne,“ doplnil Ceľuch.
 
Sveržovčania si tento rok okrem iného pripomínajú aj 125. výročie založenia štátnej školy, ktorá v obci funguje dodnes.
 
Vybudovali aj pietne miesto 
 
„Veľká úcta a vďaka všetkým učiteľom, ktorí tu v škole pôsobili od roku 1863 až po dnešný čas, pretože v nás zanechali stopu. Ja som tiež absolventom tejto školy, my sme boli prvý ročník, ktorý končil vtedy 1-4, piaty ročník išiel už do Gaboltova. Učitelia tu urobili veľký kus dobrej roboty vo výchove generácií, ktoré teraz v tejto obci žijú, pracujú a pôsobia,“ doplnil starosta.
 
Významnú úlohu pri budovaní kvalifikovaného školstva v obci zohral Gustav Mózer. Jeho tri deti sú pochované na sveržovskom cintoríne. Ich mená sú vtesané do spomienkového pamätníka.
 
„Zároveň je tam taká malá soška anjelika, ktorý symbolizuje pamätník pre nenarodené deti,“ uzavrel starosta Sveržova.
 
Pochované je tu aj dieťa prvého notára v obci – Michala Horvatovicha. Pietne miesto mohlo vzniknúť takisto vďaka podpore prešovskej župy.
(15:02, red)
 
Diskusia
Pridať komentár