Situácia v  UNLP začína byť alarmujúca. Covidové lôžka majú obsadené na 90 percent

1479x
15. November 2021
Nemocnica denne prijíma 20 až 40 nových pacientov
 V nemocnici je momentálne hospitalizovaných 232 pacientov s ochorením COVID-19. Foto: UNLP
 
Situácia v druhej najväčšej nemocnici na Slovensku začína byť veľmi vážna. Covidové lôžka sú v Univerzitnej nemocnici L. Pasteura (UNLP) Košice obsadené takmer na 90 percent. Denne prijímajú na hospitalizáciu od 20 – 40 nových pacientov.
 
Ako informovala hovorkyňa UNLP Monika Krišková, momentálne je v nemocnici hospitalizovaných 232 pacientov s ochorením COVID-19 a voľných lôžok ostáva len pár.
 
Výrazne sa však zhoršila situácia s kritickými pacientami, ktorých je štvrtina. Na umelej pľúcnej ventilácii je 13 pacientov, ďalších 26 potrebuje vysokoprietokový kyslík.
 
 
 
Musia rozhodovať, kto sa dostane na prístroje
 
„High flow kyslíkových prístrojov ostáva v UNLP už len niekoľko voľných k dispozícii pre vážne chorých pacientov. Je to naozaj vážne - rozhodovať, kto sa dostane na prístroje. Sme opäť v situácii, že musíme zvažovať okolnosti a zdravotný stav pacienta,“ uviedol generálny riaditeľ UNLP Košice Ján Slávik.
 
Slávik tiež skonštatoval, že ďalšej reprofilizácii a reorganizácii pracovísk na Rastislavovej ulici sa nevyhnú.
 
„Kapacity covidových lôžok však nemôžeme navyšovať do nekonečna, pokiaľ chceme naďalej zabezpečovať aj tzv. bielu medicínu pre necovidových pacientov,“ dodal generálny riaditeľ.
 
Pribúdajú mladšie ročníky
 
Ako zhodnotil výkonný riaditeľ UNLP Ľuboslav Beňa, vekový priemer pacientov s koronavírusom je u žien 62 rokov a u mužov 58 rokov. Vo väčšine prípadov ide o nezaočkovaných pacientov. Pomer neočkovaných a očkovaných pacientov je v pondelok (15. 11.) v nemocnici 80 percent neočkovaní a 20 percent očkovaní.
 
„Čoraz viac však pribúdajú aj mladšie ročníky, zaznamenávame úmrtia pacientov a mimoriadne ťažké stavy u ľudí tesne nad 50 rokov. Po prvýkrát sme na umelej pľúcnej ventilácii zaznamenali plne zaočkovaného pacienta, absolvoval očkovanie dvomi dávkami vakcíny Astra Zeneca. Všetci ostatní pacienti, ktorí sú na ÚPV v UNLP, sú neočkovaní,“ spresnil Beňa.
 
 
 
Zdravotníci v karanténe
 
Situáciu zhoršuje aj stúpajúci počet zdravotníkov, ktorí sú v karanténnej práce neschopnosti.
 
„Od septembra máme už takmer 90 zamestnancov v karanténe. Len za uplynulé dva novembrové týždne stúpol tento počet o viac než 50 zdravotníkov. A z druhej vlny máme stále práceneschopných viac než 20 zamestnancov, ktorí majú post covidové následky a preto si ich zdravotný stav vyžaduje ďalšiu liečbu,“ uzavrel generálny riaditeľ Slávik.
(14:02, red) 
 
Diskusia
Pridať komentár