Košická univerzitná nemocnica podáva covidovým pacientom monoklonálne protilátky

852x
11. November 2021
Monoklonálne protilátky dostalo už vyše sto pacientov
 Podávajú sa podobne ako infúzia. Foto: UNLP
 
Pacientov s ochorením COVID-19 možno na Slovensku liečiť aj podávaním kombinovaných monoklonálnych protilátok. V Univerzitnej nemocnici L. Pasteura (UNLP) Košice liečia covidových pacientov kombináciou monoklonálnych protilátok takmer dva týždne.
 
Informovala o tom hovorkyňa UNLP Monika Krišková.  
 
Ako uviedol, generálny riaditeľ UNLP Košice Ján Slávik, už prvé skúsenosti infektológov svedčia o tom, že tieto protilátky pomôžu znižovať počty pacientov v nemocnici.
 
„Je veľmi dôležité, aby boli podané včas, veríme, že to pomôže čiastočne znížiť mimoriadne napätú situáciu s pribúdaním počtu covidových pacientov,“ povedal Slávik.
 
 
Komu sú určené?
 
Kombinácia kasirivimab/imdevimab je určená pre pacientov, ktorí majú infekciu COVID-19, ktorí majú rizikové faktory pre vznik ťažkého priebehu infekcie. Pacienti, ktorí majú nad 65 rokov, pacienti so závažnými pridruženými ochoreniami, ktoré sú presne špecifikované. Ďalej sú tieto protilátky určené pacientom s BMI, teda indexom telesnej hmotnosti nad 35 a súčasne pacientom, ktorí majú závažnú poruchu imunity.
 
Podávajú sa podobne ako infúzia
 
Pacienti musia podpísať informovaný súhlas s užitím tohto lieku, pretože zatiaľ nie je schválený v EÚ. Vo štvrtok (11. 11.) by mal byť liek schválený podmienečnou autorizáciou regulačnou autoritou – EMA.
 
Je využívaný vo viacerých krajinách Európskej únie v súlade s národným povolením pre použitie humánneho lieku. Použitie na Slovensku je možné na základe povolenia na terapeutické použitie neregistrovaného lieku vydaného ministerstvom zdravotníctva.
 
Zdravotnícke zariadenia postupujú na základe usmernenia rezortu zdravotníctva.
 
„Pacient dostane infúziu, ktorá trvá približne 20 minút a po tejto infúzii ešte hodinu čaká v ambulancii, či sa nevyskytne vedľajšia reakcia. U nás sme zatiaľ vedľajšiu príhodu zaznamenali len v prípade jedného pacienta, išlo o menšiu zimnicu po podaní protilátok,“ vysvetlil prof. Pavol Jarčuška, prednosta Kliniky infektológie a cestovnej medicíny UNLP Košice.
 
 
Už viac ako sto pacientom
 
Monoklonálne protilátky v nemocnici podali viac ako sto pacientom na dvoch klinikách.
 
„Evidentne vidíme, že títo pacienti sa k nám nevracajú a neprichádzajú na hospitalizáciu. V súčasnosti sa k nám dostáva pomerne veľa pacientov, ktorí spĺňajú indikácie na podanie monoklonálnych protilátok a to je dobrá správa. Títo pacienti majú významne nižšiu pravdepodobnosť, že sa dostanú do nemocnice, že budú mať závažný priebeh infekcie alebo, že zomrú. Ten efekt bol dokumentovaný v klinických štúdiách, z našich skúseností to tiež môžeme potvrdiť,“ povedal Jarčuška, ktorý zároveň dodal, že mokoklonálne protilátky je možné podať aj pacientom, ktorí boli očkovaní.
 
„Vzhľadom na to, že samotné očkovanie predstavuje veľmi dobrú ochranu, dávame monoklonálne protilátky len pacientom, ktorí majú presne špecifikovaný stredne závažný klinický priebeh ochorenia COVID-19 a spĺňajú kritériá či už veku alebo základných ochorení,“ vysvetlil infektológ.
 
 V nemocnici je hospitalizovaných vyše 200 pacientov s koronavírusom. Päťdesiat pacientov je v kritickom stave. Foto: UNLP
 
Aktuálna situácia 
 
V nemocnici je hospitalizovaných vyše 200 pacientov s ochorením COVID-19. Päťdesiat pacientov je v kritickom stave, pričom desať je napojených na umelú pľúcnu ventiláciu, ostatní na high flow kyslíkové prístroje. Nemocnica má aktuálne vyčlenených 260 lôžok pre pacientov s koronavírusom vrátane psychiatrických.
 
„Sú obsadené na 78 percent. Covidové lôžka máme vyčlenené na viac než desiatich medicínskych pracoviskách. Nateraz nám pri umiestňovaní pacientov pomáha dobrá koordinácia s okolitými zdravotníckymi zariadeniami,“ skonštatoval výkonný riaditeľ pre liečebno-preventívnu starostlivosť Ľuboslav Beňa.
(15:15, red)
Diskusia
Pridať komentár