Polievka svätej Alžbety opäť nasýti hladných a pomôže ľuďom v núdzi

682x
11. November 2021
Výťažok z predaja pomôže dvom charitatívnym organizáciám
 Cieľom aktivity je šíriť odkaz patrónky mesta a pomáhať tým, ktorí si už sami pomôcť nevládzu. Foto: FB/Mesto Košice
 
Košice si aj tento rok pripomenú výročie vyhlásenia svätej Alžbety Uhorskej, ktorá je patrónkou mesta. Pri tejto príležitosti sa bude v piatok (12. 11.) od 13.00 do 18.00 hod. na rohu ulíc Hlavná a Alžbetina podávať pôstna šošovicová „polievka chudobných“.
 
Ako informoval magistrát, polievka sa bude podávať v súlade s platnými nariadeniami Úradu verejného zdravotníctva SR a tí, ktorí chcú pomôcť ľuďom v núdzi si ju budú môcť kúpiť za dobrovoľný príspevok v minimálnej výške jedného eura.
 
Pomôžu dvom charitatívnym organizáciám
 
Charitatívny zámer mesto podporí aj deň pred konaním podujatia rozvozom polievok nielen do mestských podnikov a inštitúcií, ale aj do jedálne najväčšieho zamestnávateľa v Košiciach - U. S. Steel.
 
Výťažok z predaja polievky si rozdelia košické združenia Útočište a Suverénny rád maltézskych rytierov.
 
 
Každoročná tradícia
 
Nezanedbateľným aspektom zbierky Polievka sv. Alžbety je aj propagácia charity medzi Košičanmi a zmena postoja k nej. Primátora Jaroslava Polačeka teší, že z dobročinnej zbierky sa stáva každoročná tradícia.
 
„Alžbeta bola sväticou, ktorá by nám mala ísť príkladom v pomoci blížnym v ťažkých životných situáciách. Ak každý z nás pomôže čo i len troškou, tak to má zmysel. Ako primátor som veľmi rád, že nielen veriaci, ale všetci Košičania môžu vo svojej patrónke nachádzať vzor pre službu ľuďom v núdzi,“ povedal Polaček.
 
Ako dodala viceprimátorka mesta Košice Lucia Gurbáľová, posolstvo svätej Alžbety, ktorá pomáhala chudobným, chorým, vdovám a sirotám, sa mesto snaží šíriť ďalej.
 
Gurbáľová je presvedčená o tom, že touto charitatívnou akciou zároveň zvyšujú povedomie o živote svätej Alžbety Uhorskej a jej bezhraničná oddanosť a pomoc núdznym môže byť inšpiráciou a motiváciou aj pre dobrovoľníctvo v Košiciach.
 
Kuchári z celého Slovenska
 
Polievku uvaria kuchári z celého Slovenska na Vojvodskej. Za dodržania prísnych hygienických opatrení kuchári z exkluzívneho združenia Aregala Slovensko - kuchári bez hraníc pripravia 1 400 porcií dobročinnej šošovicovej polievky. Členmi zoskupenia sú kuchári, ktorí mimo svojho zamestnania po celom svete nezištne bez nároku na odmenu varia pre ľudí v ťažkých a krízových situáciách.
(8:36, red)
Diskusia
Pridať komentár