Zamestnanci sa budú musieť v práci preukázať očkovaním či testom

2000x
10. November 2021
Za sfalšovanie COVID passu hrozia pokuty
 Zamestnanci môžu prísť o mzdu. Ilustračná foto: pexels.com
 
Slováci pripravte sa na zmeny. Do práce a prevádzok sa bez očkovania, potvrdenia o prekonaní ochorenia alebo negatívneho testu nedostanete. Vyplýva to z návrhu zákona, ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony v súvislosti s treťou vlnou pandémie ochorenia koronavírusu.
 
Ako informuje teraz.sk, návrh zákona schválila vláda na stredajšom rokovaní (10. 11.) a zároveň navrhuje, aby ho parlament prijal v skrátenom legislatívnom konaní.
 
„Zamestnanec by sa mal pri vstupe do práce preukázať očkovaním proti ochoreniu COVID-19, potvrdením o prekonaní ochorenia alebo negatívnym výsledkom testu. Vyžadovať sa to bude môcť aj v prevádzkach. Osobu, ktorá odmietne preukázať svoju totožnosť, by nemali vpustiť do prevádzok či na hromadné podujatie,“ uvádza teraz.sk.
 
 
 
Môžete prísť o mzdu
 
Zamestnanec si môže testovanie zabezpečiť sám, alebo mu ho bezplatne zabezpečí zamestnávateľ. Ak zamestnanec odmietne bezplatné testovanie v práci, malo by sa to kvalifikovať ako prekážka v práci na jeho strane, a to bez náhrady mzdy.
 
„Nemožno však vylúčiť, že strany sa dohodnú na inom režime, napr. náhrade mzdy, čerpaní dovolenky,“ uvádza sa v materiáli.
 
Hrozia pokuty
 
Policajti by tiež mohli od ľudí vyžadovať potvrdenie o očkovaní či prekonaní alebo negatívnom teste na koronavírus. Počas krízovej situácie by malo byť možné uzatvoriť aj prevádzku. Urobiť by tak mala osoba vykonávajúca štátny zdravotný dozor a o pomoc môže požiadať aj policajta.
 
„Ak osoba urazí zdravotníkov, sfalšuje COVID pass alebo ohrozí poskytovanie zdravotnej starostlivosti, tak by malo byť možné uložiť jej pokutu do 1 000 eur. Za priestupky možno v blokovom alebo rozkaznom konaní pokutovať do 500 eur. Za priestupy spáchané počas mimoriadnej situácie, núdzového stavu alebo výnimočného stavu by mala byť pokuta do 1 500 eur, v blokovom konaní do 700 eur,“ vysvetlilo teraz.sk.
 
Podľa nových pravidiel by sa mala od 1. 12. pandemická PN dostať na úroveň štandardnej PN.
(16:07, red) 
Diskusia
Pridať komentár