VIDEO | Budúci rádiológovia z Prešovskej univerzity budú pracovať s unikátnym simulátorom CT prístroja

1235x
10. November 2021
Virtuálna realita pomôže s prípravou do praxe
Pozrite si videoreportáž 
 
Príprava budúcich rádiologických technikov na Prešovskej univerzite bude unikátnejšia a modernejšia. Študenti Fakulty zdravotníckych odborov majú možnosť ako prví na Slovensku okúsiť, aké je to vyšetrovať pacientov na simulátore CT prístroja s virtuálnou realitou.
 
„Je to zatiaľ prototyp toho celého riešenia, ďalší náš plán je hľadať takéto modelové situácie, kedy môže dôjsť k stresovým okamihom. Bežne sa v nemocnici stane, že príde polytraumatický pacient, ktorého treba veľmi rýchlo vyšetriť a možno tam bude smerovať ďalšia naša spolupráca – nájsť modelové simulované situácie, kde ten študent nečakane zažije niečo také vo virtuálnej realite. Práve vyskúšaním si vo virtuálnej realite budú študenti do budúcna lepšie pripravení tomu stresu odolávať,“ ozrejmil Marek Chmelík z Katedry medicínsko-technických odborov FZO, ktorý je zároveň aj spoluautor myšlienky VR simulátora.
 
„Bez stresu, v pokoji, nasucho si môžeme skúšať prácu s prístrojom, prácu s pacientom, určité polohy, do ktorých pacienta ukladáme a následne aj prácu s tou konzolou. Keď sme na praxi naostro, je tam určite aj stres, iní pracovníci. je to lepšie si to takto najprv vyskúšať, prísť s tým do kontaktu a potom to ísť realizovať naozaj,“ uviedla študentka 3. ročníka v odbore Rádiologická technika Viktória Gubová.
 
Prototyp školiaceho programu dostala fakulta do užívania od spoločnosti Siemens Healthineers Slovensko, ktoré je zamerané na vývoj virtualizácie rádiologických prístrojov.
 
Kvalitné výučbové prostredie na fakultách prioritou
 
„Tie ceny technológií sa stále menia. Takéto okuliare môžu stať 500, ale aj 5000 eur. Podľa toho, aké si vyberiete, stále sa to mení,“ popísal Ľuboslav Jochman zo Siemens Healthineers Slovensko.
 
„Ide o to, aby sme mali kvalitné výučbové prostredie na fakultách, na vysokých školách, aby sme tých študentov do klinickej praxe púšťali s tým, že majú osvojené zručnosti a s týmito pacientmi potom vedia reálne robiť bez stresu a s profesionálnou istotu,“ uzavrela Štefánia Andraščíková, dekanka Fakulty zdravotníckych odborov PU.
 
Slávnostné odovzdanie simulátora, unikátneho svojho druhu aj v medzinárodnom meradle, sa uskutočnilo symbolicky 8. novembra počas Medzinárodného dňa rádiológie.
(13:47, red, foto: M. Mravec)
 
Diskusia
Pridať komentár