Košická zoo sa rozrástla. Pribudli jej nové šelmy

605x
09. November 2021
Zoo sa vrátila aj k chovu mačkovitých šeliem
 V zoo pribudol druh, ktorý ešte nikdy nechovali - Líška korzak. Foto: J. Kindl
 
Zoo Košice len pred pár dňami obohatila svoju zvieraciu rodinu o kolekciu šeliem. Pribudol jej druh, ktorý ešte nikdy nechovali.
 
Ako uviedla zoo na sociálnej sieti, v návštevníckom okruhu Altaj im pribudol druh, ktorý ešte nikdy nechovali - Líška korzak. V krátkom čase plánuje zoo vytvoriť pár a pre samicu hľadá vhodného partnera.
 
 
Cenná kožušina
 
Táto líška je nápadná najmä v zime, keďže sa vyznačuje hustou srsťou svetlej farby. Tak ako iné psovité šelmy, aj túto líšku je pomerne ľahké skrotiť. Kvôli prenasledovaniu človekom sa zaradila medzi zvieratá s prevažne nočnou aktivitou. V súčasnosti ochranári varujú pred jej klesajúcimi počtami.
 
„Pod jej smutný osud sa podpísala aj jej mimoriadne cenená kožušina. V porovnaní s našou líškou je táto menšia, vie šplhať a je viac spoločenská. Vo voľnej prírode si tieto psovité šelmy hrabú nory vedľa seba a vytvárajú tak celé mestá,“ vysvetlila zoo.
 
 Aj margaje patria medzi ohrozené druhy. Foto: M. Friedman
 
Vrátili sa k chovu mačkovitých šeliem
 
Košická zoo uviedla, že takmer po tridsiatich rokoch sa vrátila k chovu mačkovitých šeliem z Južnej a Strednej Ameriky.
 
„Margaj je druh ocelota. V niektorých častiach sveta mu hovoria ocelot stromový. Väčšinu času trávi v korunách stromov. Svoje teritórium si označuje močom alebo škrabancami na zemi a na konároch. Vďaka pružným zadným končatinám dokáže liezť po kmeňoch stromov dole hlavou. Tak ako prevažná väčšina mačiek, aj margaje žijú samotársky a patria medzi ohrozené druhy. Margaj dostane časom v Košiciach aj nové chovné zariadenie,“ informovala zoo.
 
Pribudol aj jašter
 
Ďalším prírastkom je Varan obrovský. Tento jašter pochádzajúci z juhovýchodnej Ázie dorastá až do dĺžky 2,5 metra a je tak po varanovi komodskom druhý najväčší. Košická zoo chová okrem tohto varana aj varana pestrého, ktorý pochádza z Austrálie a je jedným z najvzácnejších v európskych chovoch.
(10:01, red)
 
Diskusia
Pridať komentár