Očkovaní v čiernych okresoch sa dočkajú výhod, Heger prezradil detaily

2867x
09. November 2021
Vláda zvýhodní v čiernych okresoch očkovaných
 Predseda vlády SR Eduard Heger (OĽaNO). Foto: FB/Eduard Heger - predseda vlády SR
 
Očkovaní a ľudia, ktorí prekonali ochorenie COVID-19, budú v čiernych okresoch môcť navštevovať reštaurácie či ubytovacie zariadenia. Všetko však za pravidelných kontrol dodržiavania opatrení.
 
Informoval o tom na sociálnej sieti predseda vlády SR Eduard Heger (OĽaNO).
 
„Verím, že prevádzky budú rozumné a nebudú riskovať tvrdé sankcie pri obchádzaní povinností. To znamená, že nevpustia do interiérov nezaočkované osoby,“ povedal premiér.
 
 
Heger zároveň informoval, že najbližšie budú na vláde hlasovať aj o ďalších bodoch. Týkať sa majú povinnosti pre prevádzkovateľa/organizátora odmietnuť vstup do prevádzky alebo na hromadné podujatie osobe, ktorá sa odmietne preukázať COVID passom a svojou totožnosťou. Prevádzkovateľ/organizátor by tiež mal dostať právo vykázať z priestoru alebo podujatia osobu, ktorá poruší opatrenia vydané Úradom verejného zdravotníctva (ÚVZ).
 
 
Budú aj pokuty
 
ÚVZ a polícia budú mať nové oprávnenia, a to na mieste udeliť blokovú pokutu alebo uzatvoriť podnik.
 
Ak osoba urazí zdravotníkov alebo sfalšuje COVID pass, tak sa zvýši bloková pokuta na 1 000 eur.
 
Povinné očkovanie zatiaľ nebude
 
„Zamestnávatelia budú môcť vyžadovať od zamestnancov COVID pass. Nezaočkovaní zamestnanci prevádzok v čiernych okresoch, ktorí ochorenie neprekonali, budú môcť byť aj testovaní, avšak test im zabezpečí zamestnávateľ, a to minimálne dvakrát do týždňa na vlastné náklady. Pandemickú PN dáme na úroveň štandardnej PN. Povinné očkovanie pre vybrané skupiny zatiaľ nebudeme zavádzať,“ dodal Heger s tým, že viac informácií o tom, ako budú prebiehať kontroly a aké budú výšky sankcií, budú komunikovať po vláde.
(9:01, red) 
 
Diskusia
Pridať komentár