Na východe začali vyčíňať pytliaci, polícia už začala trestné stíhania

2063x
08. November 2021
Pytliakom hrozí trest odňatia slobody až na dva roky
 Pytliak jeleňovi oddelil hlavu od tela, ktorú si odniesol. Foto: FB/ Polícia SR - Prešovský kraj
 
Vyšetrovatelia v štyroch okresných riaditeľstvách počas víkendu začínali trestné stíhania vo veci trestného činu pytliactva. Ide o päť prípadov, kde páchatelia sú zatiaľ neznámi. Zákon pri tomto porušení zákona stanovuje trestnú sadzbu odňatia slobody až na dva roky.
 
Ako informovala hovorkyňa Krajského riaditeľstva PZ v Prešove Jana Ligdayová, k dvom prípadom došlo v okrese Bardejov.
 
Najskôr tam bola ulovená jelenica nájdená v katastrálnom území mesta, časť Dlhá Lúka, išlo o dvojročné zviera o váhe približne 200 kilogramov.
 
Druhé zviera bolo nájdené v katastrálnom území obce Becherov, v časti zvanej Dujava, tu bol bez povolenia ulovený desaťročný jeleň vážiaci viac ako 220 kilogramov. Pytliak v tomto prípade jeleňovi oddelil hlavu od tela a tú si odniesol.
 
 
 
Ďalšie prípady pytliactva
 
Aj humenský vyšetrovateľ preveruje okolnosti prípadu pytliactva, nakoľko bola strelnou zbraňou usmrtená jelenica Jeleňa lesného. Páchateľ ju uhynutú ponechal v priekope, pri lesnej ceste smerujúcej k lokalite Veské, v katastrálnom území obce Koškovce.
 
Zákon o poľovníctve porušil aj pytliak v okrese Poprad. Za Tatranskou Kotlinou pri ceste v smere na Spišskú Belú, v lokalite zvanej Za Bielou, bolo nájdené torzo päť ročného jeleňa, bolo bez hlavy, ktorú si pytliak odniesol so sebou. Váha zvieraťa bola odhadnutá na viac ako 170 kilogramov.
 
Posledný prípad bol zaznamenaný v katastri obce Vyšný Komárnik, v blízkosti vstupu na lesnú cestu pri delostreleckom objekte, v časti zvanej Poľana. Páchateľ bez povolenia a pravdepodobne strelnou zbraňou usmrtil samicu Vlka dravého vo veku 12 až 18 mesiacov. Jej kadáver ponechal na mieste.
 
Vo všetkých uvedených prípadoch pytliaci konali bez potrebného povolenia k lovu, čím porušili ustanovenie zákona o poľovníctve a spôsobili tak príslušným poľovníckym združenia, teda aj Slovenskej republike škodu.
(11:03, KR PZ PO)
Diskusia
Pridať komentár