Bardejovské detičky našli domov na Vinbargu

1706x
07. November 2021
Tento článok bol uverejnený v našich novinách 
Nevyautuj autistu, pomoc pre detičky
Aj Bardejov sa odieva do modra 
 
Voláme sa „Nevyautuj autistu“ a sme občianske združenie, ktoré založili rodičia detí s autizmom. Oficiálne fungujeme od apríla 2016 a pôsobíme v Bardejove. Poznáme sa však už dlhšie, keďže naše deti navštevovali rovnakú triedu v škôlke.
 
Založiť občianske združenie bol nápad jednej z mamičiek, keď sme uvažovali nad tým, ako našim deťom pomôcť. Neboli sme spokojné s tým, ako v Bardejove a okolí v podstate nič ohľadom detí s touto a podobnými diagnózami nefunguje.
 
 
Forma občianskeho združenia sa nám zdala vhodná z dôvodu, že to bol najjednoduchší spôsob, ako sa spojiť a začať fungovať aj oficiálne a názov „Nevyautuj autistu“ sme si vybrali, pretože diagnóza autizmu nie je často na prvý pohľad viditeľná a takíto ľudia sú často prehliadaní, alebo považovaní za čudných.
 
V začiatkoch sme premýšľali, čím našu činnosť naštartovať a akým spôsobom môžeme byť nápomocní a užitoční.
 
Množstvo nápadov, menej financií
 
Nápadov sme mali síce dosť, ale financií už menej. Našim hlavným cieľom však bolo zvýšiť povedomie o autizme a pomáhať rodinám. Keď bol našim deťom diagnostikovaný autizmus, informácií bolo veľmi málo.
 
Najdostupnejšie boli hlavne na internete, a tie väčšinou neboli odborné ani vierohodné. Je ťažké vypočuť si diagnózu vášho dieťaťa s tým, že si máte pomocť sami, ale nikto vám nevie povedať ako, na koho sa obrátiť alebo s čím začať.
 
 
V našom združení sme si stanovili niekoľko cieľov a postupne sa ich snažíme naplniť. V prvom rade sme chceli, aby sa rodičia s deťmi s autizmom necítili odsudzovaní a vedeli, že nie sú sami, že nás je viac a vieme si navzájom pomáhať.
 
Najprv sme oslovili niekoľko skvelých ľudí, ktorí nám pomohli dostať sa do povedomia a urobili to nezištným spôsobom, za čo sme im veľmi vďační.
 
Modrá farba je farbou komunikácie
 
V ďalšom kroku sme oslovili mesto Bardejov. Chceli sme problematiku autizmu dostať viac do povedomia. V tej dobe už vo svete fungoval jeden pekný zvyk. 2. apríla si pripomíname Svetový deň povedomia o autizme.
 
Pri tejto príležitosti zvyknú mestá nasvietiť niektorú zo svojich dominánt na modro (modrá farba je aj farbou komunikácie, ktorá môže pre autistov predstavovať zásadný problém). Na našu veľkú radosť mesto súhlasilo, že sa zapojí do tejto iniciatívy a 2. apríla 2017 bardejovská Radnica svietila na modro.
 
Začiatkom leta 2017 a 2018 sme zorganizovali stretnutie na spoločných akciách, kde sa mohli rodičia a ich deti, ale aj ich súrodenci navzájom spoznať, zahrať a stráviť čas pri rôznych aktivitách alebo sa iba tak porozprávať, poradiť sa alebo zdieľať svoje zážitky a skúsenosti.
 
 
Neskôr prišla myšlienka, že by bolo fajn mať svoju pieseň. Oslovili sme bardejovskú kapelu, ktorá nám pomohla s textom a klipom a naspievala pre nás našu hymnu. Medzitým sme sa zúčastnili rôznych diskusií a rozhovorov v rádiu a televízii, aby sme tému autizmu viac vysvetlili a priblížili širokému okruhu ľudí.
 
V tej dobe naše deti navštevovali špeciálnu školu v Prešove, ktorá je zameraná na deti s autizmom. Dochádzali sme s deťmi každý deň do Prešova a späť, čo bolo pre nás a hlavne pre deti naozaj náročné. Nevedeli sme si predstaviť, že to takto bude fungovať, kým deti skončia školskú dochádzku.
 
Začali sme premýšľať, ako by sme mohli niečo také vytvoriť aj v Bardejove. Vďaka ochotným rodičom sa podarilo spísať a podať mestu petíciu za otvorenie triedy pre deti s autizmom v Bardejove.
 
Našli domov na Vinbargu
 
Následne bola oslovená ZŠ na Vinbargu a začali sme spolupracovať na vytvorení triedy pre deti s autizmom na tejto škole. Bolo pekné, ako sa rodičia pre svoje deti dokázali spojiť a zrealizovať aj takýto náročný plán.
 
Sme veľmi radi, že v školskom roku 2018/2019 začala trieda na ZŠ Vinbarg fungovať a dnes už sú tie triedy dve. Naše občianske združenie zakúpilo pre školu vybavenie na terapeutickú miestnosť Snoezelen z príspevkov z 2% dane, ktoré sa podarilo s pomocou dobrých ľudí získať.
 
Deti miestnosť veľmi rady využívajú. Môžu si v nej cibriť svoje zmysly, alebo relaxovať počas náročnejších dní. Do budúcnosti si prajeme, aby sme mohli naše aktivity rozširovať, viac sa stretávať, čo je to momentálne veľkou výzvou, viac si navzájom pomáhať a pomôcť hlavne našim detičkám, aby sa necítili mimo spoločnosť, ale aby boli akceptované a prijímané také aké sú.
 
Viac sa o nás (a ako nás prípadne podporiť) dozviete na stránke www. nevyautujautistu.sk a na našich účtoch na sociálnych sieťach. Nahrávame pre Vás aj podcasty, ktoré môžete nájsť napríklad na Youtube alebo v aplikácii Spotify.
(15:47, Lenka, Miška a Martin)
Diskusia
Pridať komentár