Prešovská D1 patrí k unikátnym stavbám. Aké zaujímavostí v sebe ukrýva?

1801x
05. November 2021
Prečo sa tunel volá podľa metropoly Šariša?
 Nový obchvat Prešova sa minulý štvrtok dočkal svojho otvorenia. 
 
Nový obchvat Prešova, ktorý sa minulý štvrtok (28. 10.) dočkal svojho slávnostného otvorenia, konečne odbremení Prešov od tranzitnej dopravy. Ale to nie je všetko. Nielenže svojimi technickými novinkami patrí k unikátnym stavbám, ale diaľnica D1 Prešov, západ – Prešov, juh ukrýva v sebe aj niekoľko zaujímavostí, o ktorých ste možno doteraz nepočuli.
 
Ako informovala hovorkyňa Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS) Eva Žgravčáková, všetky tunely na Slovensku sa volajú podľa pohoria, kde sú prerazené. Prečo majú potom v metropole Šariša tunel Prešov?
 
 
„Tunel Malkovská hôrka by ste si zrejme nezapamätali, a tak mu vybrali odborníci meno podľa mesta, kde sa nachádza,“ vysvetlila hovorkyňa.
 
Žgravčáková zároveň uviedla, že tunel má navyše sofistikované vetranie, ktoré šetrí prevádzkové náklady. Pred ním sa na západnej a východnej strane nachádzajú špeciálne zdvojené zvodidlá s vysypaným štrkom uprostred, ktoré budú mať väčšiu tuhosť pri náraze vozidiel. Tunel je dvojrúrový s jednosmernou premávkou a dlhý dva kilometre.
 
 
Technické špeciality diaľnice
 
Mimoúrovňová križovatka Prešov západ na obchvate je hierarchicky vybudovaná a unikátna v tom, že umožní prístup na všetky smery. Na jej najvyššom bode je diaľnica. Úsek D1 Prešov, západ – Prešov juh, je priamym pokračovaním D1 Svinia – Prešov, západ, ktorý je v prevádzke od roku 2010. V križovatke Prešov, juh je diaľnica napojená na jestvujúcu diaľnicu D1 Prešov – Budimír.
 
 
Na tomto úseku si môžete všimnúť niekoľko technických špecialít. Nachádza sa na nej prvý most na Slovensku, ktorý má betónovú vozovku a nie asfaltovú. Protihlukové steny na mostných objektoch obsahujú špeciálne polyamidové vlákna. To znamená, že pri náraze sa sklo neroztrieští, ale zostane bezpečne v celku a vytvára vizuálnu zábranu voči nárazu vtákov do protihlukovej steny. Dĺžka protihlukových stien v trase je sedem kilometrov.
 
„Na diaľnici je tiež inštalované premenné dopravné značenie, ktoré má vďaka patentovanej optike veľmi nízku spotrebu energie a vďaka skvelej viditeľnosti týchto značiek aj pri horšom počasí alebo v tme dokáže zachrániť životy a zabrániť škodám na majetku. Okolie obchvatu v Prešove sme skrášlili vysadením 58 000 kríkov a približne 500 stromčekov,“ spresnila Žgravčáková.
 
 
Odkryli aj históriu
 
Pred výstavbou diaľnice najprv archeológovia zmapujú prostredie, aby úžasné historické objavy nezostali v zabudnutí. Popri budovaní diaľničného úseku D1 Prešov, západ – Prešov juh, archeológovia preskúmali 12 území v oblasti prešovského Solivaru. Našli 360 archeologických objektov a objavili 23-tisíc archeologických nálezov.
 
„Napríklad v lokalite „Poloha Široké, k. ú. Solivar“ vynašli osídlenie z 12-14. stor. po Kr., čiže Stredovekú dedinu. Medzi výnimočné nálezy patria hlinené zoomorfné figúrky, pravdepodobne hračky v tvare zvieratiek a bronzový závesný krížik, kde averz predstavoval ukrižovanie Krista a reverz Pannu Máriu. Artefakty sú uložené v depozitári Pamiatkového úradu v Trnave,“ dodala na záver hovorkyňa.
(15:17, red, NDS)
Diskusia
Pridať komentár