VIDEO | Pacientov s COVID-om v bardejovskej nemocnici pribúda, hospitalizované sú aj deti

2560x
05. November 2021
Veľa testovaných, málo očkovaných
 Pozrite si videoreportáž
 
Tretia vlna pandémie ukazuje svoju dominanciu v posledných týždňoch aj v okrese Bardejov. Pacienti, ktorí prichádzajú do bardejovskej nemocnice, sú v porovnaní s druhou vlnou mladší o desať až pätnásť rokov, narastá aj počet infikovaných detí, ktoré si vyžadujú hospitalizáciu.
 
„Ľahší detskí pacienti s COVID-om ležia v našej nemocnici, ťažší, máme už aj takých, ležia v detskej fakultnej nemocnici, kde ich prevážame,“ ozrejmil riaditeľ bardejovskej nemocnice Marián Petko.
 
K včerajšiemu ránu bolo v Nemocnici s Poliklinikou sv. Jakuba v Bardejove hospitalizovaných 33 pacientov s diagnózou COVID, z toho štyria pacienti boli v ťažkom stave na umelej pľúcnej ventilácii, ďalších päť pacientov bolo na vysokofrekvenčnej high flow ventilácii. Záujem o očkovanie v okrese je však stále veľmi nízky.
 
Viac ako dve stovky úmrtí 
 
„Novozaočkovaných je minimum. Je výrazne vyšší počet tých, ktorí sa dávajú testovať ako tých, ktorí sa dajú zaočkovať, čo je nepochopiteľné. Keď sme očkovali teraz v poslednom období dvoch-troch, ktorí sú prvoočkovaní, tak denný nárast infikovaných v okrese Bardejov je viac ako 100. Keby bol ten nepomer opačný, tak si myslím, že do šiestich týždňov by bol okres na tom podstatne lepšie,“ priblížil riaditeľ nemocnice.
 
Na koronavírus v bardejovskej nemocnici zomrelo doposiaľ 242 ľudí. To, či budú vianočné sviatky v okrese pokojnejšie, ako tie vlaňajšie, je zatiaľ otázne.
 
„Jediným riešením je zaočkovať sa. Iné riešenie neexistuje,“ uzavrel Petko.
(14:36, red)
 
Diskusia
Pridať komentár