Eduard Heger sa postavil zoči-voči koronavírusu v UNLP

1080x
04. November 2021
O situácii hovoril priamo so zdravotníkmi
 Vedenie nemocnice Hegera informovalo o aktuálne situácii. Foto: UNLP
 
Najvyťaženejšiu covidovú nemocnicu, Univerzitnú nemocnicu L. Pasteura (UNLP) Košice, navštívil v stredu podvečer (3. 11.) predseda vlády Eduard Heger.
 
Ako uviedla hovorkyňa UNLP Monika Krišková, vedenie nemocnice premiéra informovalo o aktuálne situácii, o rýchlo pribúdajúcich covidových pacientoch a o zhoršujúcich sa stavoch pacientov v aktuálne tretej vlne pandémie COVID-19.
 
„Pandémiou žijeme už dva roky, ktoré nám rozvrátili naše bežné fungovanie. Dva roky nosíme rúška, udržiavame odstup, máme za sebou sériu lockdownov, oslabenú ekonomiku a riadime sa protipandemickými opatreniami. Na vlastné oči som si pripomenul, prečo to všetko robíme. V celom tom kolotoči nám nesmie ujsť podstata, a to, že vírus COVID-19 vážne ohrozuje naše zdravie a životy. Videl som bezmocných ľudí ležať na prístrojoch, pacientov, ktorí sú odkázaní na pomoc personálu a nevedia, aké následky im ostanú,“ povedal Heger.
 
 
Desať pacientov je v kritickom stave
 
Ako skonštatoval generálny riaditeľ (UNLP) Ján Slávik, desať pacientov je v kritickom stave a potrebujú napojenie na umelú pľúcnu ventiláciu. Ďalších 20 je vo vážnom stave a nezaobídu sa bez vysokoprietokového kyslíka. Z tých, ktorí skončili na umelej pľúcnej ventilácii, nebol nikto zaočkovaný.
 
Slávik zároveň ubezpečil premiéra, že akonáhle to bude situácia umožňovať, UNLP sa vráti k poskytovaniu plánovaných operácií a hospitalizácií pre všetkých pacientov.
 
 Obsadenosť na Oddelení anestéziológie a intenzívnej medicíny je až do 100 percent. Foto: UNLP
 
Zúfalstvo a bezmocnosť
 
Situáciu na Oddelení anestéziológie a intenzívnej medicíny opísala aj lekárka Tünde Korčeková a vrchná sestra Slávka Olejárová.
 
„Sme zúfalí a bezmocní. Stav na oddelení je horší, ako vážny, lebo pribúda enormný počet pozitívnych pacientov a vyžadujú si pľúcnu ventiláciu. Obsadenosť na Oddelení anestéziológie a intenzívnej medicíny je až do 100 percent, ďalší covidoví pacienti z ostatných kliník a oddelení doslova čakajú na uvoľnenie lôžka a napojenie na umelú pľúcnu ventiláciu,“ povedala počas návštevy premiéra lekárka Tünde Korčeková.
 
Vrchná sestra Slávka Olejárová vníma súčasnú situáciu rovnako.
 
„Zažili sme prvú aj druhú vlnu, kde sme si siahli na dno svojich síl, no nebola možnosť vakcinácie. Vedeli sme, že nie je iná cesta, len sa postarať o chorých. Dnes je frustrujúce, že existovala možnosť tomu predísť a mnohí ju nevyužili,“ uviedla Olejárová.
 
Čítajte aj:
 
Personál tiež kriticky hodnotí aj to, že mnohí už nerešpektujú ani opatrenia.
 
„Sestry a personál pracujú 6 až 8 hodín v ochranných overaloch, bez možnosti napiť sa vody alebo ísť na toaletu. Dalo by to zabrať komukoľvek. Polohovanie pacientov v kritickom stave, napojených na umelú pľúcnu ventiláciu, je náročné vždy, nieto ešte v špeciálnom ochrannom oblečení. Je to náročné fyzicky a to sa následne prejaví na psychickej pohode. Je náročné zmieriť sa s tým, že všetka naša snaha sa mnohokrát končí neúspešne a pacient zomiera. Je naozaj veľmi náročné zmieriť sa s tým, že títo ľudia mali možnosť tomu predísť, ale nevyužili ju,“ dodali.
(17:23, red)  
 
Diskusia
Pridať komentár