Aj z Košíc sa odveziete vlakom s ľudovým motívom

454x
04. November 2021
Kompletne nového interiéru sa dočkalo 51 vlakov
 Ľudový motív čičmianskeho vzoru reprezentujú poťahy sedadiel. Foto: ZSSK
 
Krásu čičmianskeho ducha naprieč Slovenskom si môžu cestujúci Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) vychutnávať už plnohodnotne. Kompletne nového interiéru sa dočkali posledné dva kusy z celkovo 51 kusov modernizovaných osobných vozňov 2. triedy určených pre diaľkovú dopravu.
 
Ako uviedol hovorca (ZSSK) Tomáš Kováč, nové vozne typu kupé už premávajú na medzinárodnej trase Žilina – Praha, ako aj na tratiach „šesťstovkových“ a „sedemstovkových“ rýchlikov (Bratislava – Žilina – Košice).
 
Nové modernizované vozne môžu jazdiť rýchlosťou až kilometrov za hodinu a na ich úpravu boli použité financie z vlastných zdrojov spoločnosti v hodnote 37,8 milióna eur.
 
 
Protišmykové podlahy či vákuové toalety
 
V rámci modernizácie vozňov sa národný dopravca inšpiroval bohatou kultúrou, históriou a prírodným dedičstvom Slovenska. Ľudový motív čičmianskeho vzoru reprezentujú poťahy sedadiel.
 
„Čo sa týka inovácia interiéru boli osadené protišmykové podlahy, sklené výplne dverí, batožinové police či stolíky, pod sedadlá boli doplnené ďalšie zásuvky s USB portom a vymenené boli aj osvetlenia či nové vákuové toalety. Výhodami inovovaných vozňov je aj klimatizácia s reguláciou výkonu a systémom sledovania CO2 v priestore pre cestujúcich v závislosti od obsadenia vozňa, wi-fi pripojenie na internet, systém detekcie požiaru či elektronický rezervačný systém,“ povedal hovorca.
 
Prínos aj v technickej špecifikácii, v porovnaní so starými vozňami:
- úprava hrubej stavby skrine a spodku pre zvýšenie pevnosti,
- výmena vypruženia, úprava tlmenia a brzdových jednotiek podvozkov,
- doplnenie záchrannej brzdy o záklopky v nástupných priestoroch a doplnenie optickej a zvukovej signalizácie zatiahnutia záchrannej brzdy pre cestujúcich pri každej záklopke v oddieloch, chodbe a nástupnom priestore,
- dosadenie kompletne novej klimatizácie,
- dosadenie nových predsuvných elektropneumatických vstupných dverí,
- dosadenie nových posuvných elektropneumatických prechodových dverí,
- dosadenie nového centrálneho zdroja, vrátane VN kabeláže,
- dosadenie vizuálneho, rezervačného informačného systému a diagnostického zariadenia.       
(13:50, red, ZSSK)
 
Diskusia
Pridať komentár