Heger zavŕšil svoj pracovný výjazd na východe športovo. V Košiciach si zabicykloval

1517x
03. November 2021
Premiér sa vyjadril aj k pravidlám COVID automatu  

Na výstavbu či rekonštrukciu cyklistickej infraštruktúry je vyčlenených 105,1 milióna eur. Foto: Ahoj Košice
 
Pracovný výjazd na východnom Slovensku zavŕšil premiér Eduard Heger (OľaNO) športovo. V stredu (3. 11.) vysadol na bicykel a prešiel po košickej mestskej cyklotrase takmer osem kilometrov.
 
Premiér aj takouto športovou formou prezentoval Plán obnovy a odolnosti Slovenska, v rámci ktorého je na výstavbu či rekonštrukciu cyklistickej infraštruktúry vyčlenených 105,1 milióna eur.
 
 
Aj parkovacie miesta pre bicykle
 
Súčasťou tohto plánu by mala byť aj výstavba približne 5 000 parkovacích miest pre bicykle, predovšetkým v okolí železničných staníc.
 
„Priznám sa, že v Košiciach som sa ešte nebicykloval. Ale bol to výborný zážitok. Videl som mesto z úplne inej perspektívy,“ povedal premiér
 
Zároveň dodal, že kvalitná, dostupná a bezpečná cyklotrasa dokáže veľmi dobre nahradiť individuálnu automobilovú dopravu.
 
„V meste bude menej áut, lepší vzduch a aj takto môžeme prostredníctvom plánu obnovy prispieť k ochrane klímy, ale aj k zlepšeniu zdravotného stavu obyvateľov Slovenska,“ uviedol.
 

Na obhliadke cyklotrasy premiéra sprevádzal aj primátor Jaroslav Polaček. Foto: Ahoj Košice
 
Obrovský záujem o cyklodopravu
 
Na obhliadke cyklotrasy premiéra sprevádzal nielen primátor mesta Košice Jaroslav Polaček, ale aj Zoran Bosák zo združenia KE.CY - košické cyklotraily, o.z., ktoré sa zaoberá výstavbou tzv. singletrailov v mestských lesoch.
 
„Vnímame obrovský nárast záujmu o tento druh trávenia voľného času a rovnako evidujeme sprievodný efekt hobby horskej cyklistiky, a to výrazné zvýšenie ochoty ľudí uprednostniť cyklodopravu v rámci Košíc. Svojou činnosťou teda nepriamo, ale výrazne ovplyvňujeme nárast záujmu o tento, po všetkých stránkach prínosný, druh dopravy. Čo ale skutočne zaostáva, je dostupnosť rozsiahlej, rýchlej a bezpečnej cykloinfraštruktúry v rámci mesta. Už včera bolo neskoro, a preto osobne, nie len ako člen cyklozdruženia, ale aj ako cyklista veľmi vítam iniciatívu úradu vlády finančne a legislatívne podporiť samosprávy v urgentnom riešení tohto problému,“ skonštatoval Bosák.
 
 
K plánu obnovy sa vyjadrila aj generálna riaditeľka Sekcie plánu obnovy na Úrade vlády SR Lívia Vašáková.
 
„Na reformy a investície pôjde 5,3 miliardy eur v piatich oblastiach. Najviac pôjde na zelenú ekonomiku a tie ostatné oblasti sú zdravotníctvo, školstvo, veda, výskum a inovácie a digitalizácia verejnej správy. Plán musí plniť striktné environmentálne kritériá a podporuje práve také aktivity, ako sú cyklotrasy, na čo máme vyše sto miliónov,“ vysvetlila.
 
O peniaze z výzvy Ministerstva dopravy a výstavby SR sa môžu uchádzať mestá a obce, VÚC či rozpočtové a príspevkové organizácie zriadené obcou, resp. VÚC.
 
Premiér počas svojho pracovného výjazdu absolvoval aj návštevu košických vysokých škôl. Stretol sa nielen so študentmi Lekárskej fakulty Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach, kde diskutovali o budúcnosti školstva, ale aj s rektormi košických univerzít.
 

Premiér Eduard Heger. Foto: Ahoj Košice
Témou bolo aj očkovanie
 
Premiér sa v Košiciach vyjadril aj k pravidlám COVID automatu. Podľa jeho slov by zaočkovaní mali mať prístup do vybraných prevádzok aj v čiernych okresoch. Rozhodnutie však bude na konzíliu odborníkov.
 
„Opatreniami vo fitnescentrách či reštauráciách pre zaočkovaných v čiernych okresoch sa už konzílium odborníkov zaoberalo, no pred sviatkami ich nechcelo uvoľniť,“ povedal predseda vlády s tým, že tejto téme sa budú opätovne venovať vo štvrtok (4. 11.).
 
Heger zároveň vyzval nezaočkovaných, aby svoje rozhodnutie prehodnotili. Obzvlášť v kategórii 50 a viac rokov a poradili sa o očkovaní s lekárom.
 
„Budem rád, ak zmeníme myslenie na Slovensku a nebudeme chcieť ísť najtvrdšou cestou – premorovaním, ale pôjdeme zodpovednou cestou a využijeme práve vakcíny, ktorých máme dostatok,“ zhrnul. 
(19:15, red) 
Diskusia
Pridať komentár