Zdieľaná doprava sa na východe teší obľube. Bude fungovať aj v zime?

712x
03. November 2021
Kedy sa kolobežky či bicykle poberú na „zimný spánok“?

O boom bikesharingu sa v metropole východu postarala spoločnosť Antik Telecom. Foto: FB/Antik Telecom 
 
Zdieľanú dopravu majú Košičania už nejakú ten rok v obľube. O boom bikesharingu sa v metropole východu postarala spoločnosť Antik Telecom, ktorá vypustila do ulíc nielen červené bicykle. Keďže leto vystriedala jeseň a prichádza zima. Zisťovali sme, kedy sa aj tento spôsob dopravy poberie na „zimný spánok“.
 
Ako uviedol pre Ahoj.tv Matúš Digo zo spoločnosti Antik Telecom, elektrické motorky a skútre plánuje spoločnosť stiahnuť na zimnú údržbu v priebehu tohto týždňa, keďže predpoveď počasia je neúprosná a pri mokrej vozovke hrozí vysoké riziko pádu.
 
„Krátko na to budú nasledovať kolobežky a elektrické bicykle, ktorých batériám neprospievajú nízke teploty. Ako posledné sa na zimnú údržbu a servis presunú klasické bicykle v čase, keď začnú mrazy a prípadne napadne sneh. Všetko však závisí od počasia,“ vysvetlil.
 
 
Úspešná sezóna
 
Digo zároveň uviedol, že tohtoročnú sezónu môžu považovať za úspešnú. V Košiciach bolo v priemere k dispozícii 450 bicyklov, 150 elektrických bicyklov, 200 kolobežiek, 75 skútrov a 25 motoriek.
 
„Otestovali sme si v plnej prevádzke elektrické bicykle a kolobežky, ktoré mali až nečakaný úspech. Rovnako sme zaviedli niekoľko noviniek v podobe lákavých bonusov pre užívateľov, ktorí vrátia naše prostriedky do nabíjačiek a v neposlednej rade sme už osadili viac ako 40 solárnych nabíjacích staníc a stále rastieme. Z pohľadu čísel absolvovaných jázd sme si polepšili oproti minulému roku, ale ten bol poznačený pandémiou, čiže nie je sa čomu diviť a práve príchodom kolobežiek sa počet jázd zvýšil aj v porovnaní s predminulým rokom,“ skonštatoval.
 
 
Aj v iných mestách
 
Spoločnosť okrem Košíc rozšírila zdieľanú dopravu aj do viacerých miest na východnom Slovensku. Najviac sa košickému modelu priblížil Poprad, kde popri mechanickým bicyklom nasadili aj kolobežky, skútre a elektrické bicykle. V Snine zase spustili klasické a aj elektrické bicykle no a do ostatných mestách ako napríklad Humenné, Svidník, Prešov, Kysucké nové Mesto, Krásno nad Kysucou, Svit, Spišská Teplica, či Sabinov nasadili klasické bicykle v celkovom počte takmer tisíc kusov.
 
„Záujem miest o zdieľanú dopravu ako riešenie preplnených ciest je naozaj vysoký a mnohé mestá nás oslovujú s požiadavkou na zriadenie tejto služby aj u nich. Viem o niekoľkých projektoch, ktoré sú zamerané na zriadenie bikesharingu, ktoré prídu do realizácie už budúcu sezónu,“ dodal. Digo.
 

Zelené kolobežky budú v Košiciach aj v zime. Foto: Bolt
Na kolobežke aj v zime
 
Zdieľané dopravné prostriedky v Košiciach prevádzkuje aj firma Bolt. Tá na rozdiel od spoločnosti Antik Telecom plánuje zelené kolobežky nechať v metropole východu aj v zime.
 
Ako pre Ahoj.tv povedal, manažér pre kolobežky v SR a ČR spoločnosti Bolt, Martin Zajíc, ich kolobežky sú v prevádzke po celý rok, teda aj v zimných mesiacoch.
 
„So zhoršujúcim sa počasím sa však dopyt po jazdách znižuje a my upravujeme počty nasadených strojov. V prípade veľkých a dlhotrvajúcich silných mrazov kolobežky sťahujeme z ulíc. Naše kolobežky majú robustné obutie a vôbec ich na zimné obdobie neupravujeme. Iba sa snažíme užívateľov upozorniť, že jazda vyžaduje väčšiu opatrnosť a tiež teplé oblečenie. Zároveň odporúčame, aby si aj skúsení jazdci v aplikácii zapli tzv. „začiatočnícky mód“, ktorý zníži maximálnu rýchlosť na 15 km/h,“ vysvetlil.
 
Zelené kolobežky začali brázdiť košické ulice od minulého roka. Podľa slov Zajíca si kolobežky ľudia obľúbili a ich počet spoločnosť navýšila približne na 600. Momentálne ich môžete nájsť na vyše 70 miestach v meste.
(12:05, red)
Diskusia
Pridať komentár