Situácia v UNLP začína byť kritická. Nemocnica pozastavuje plánované operácie a  hospitalizácie

944x
02. November 2021
V nemocnici je hospitalizovaných už 169 covidových pacientov

Počet novoprijatých pacientov s COVID-19 výrazne stúpol. Foto: UNLP
 
Univerzitná nemocnica L. Pasteura (UNLP) Košice pozastavuje od utorka (2. 11.) plánované operácie a plánované hospitalizácie na všetkých klinikách a oddeleniach na Rastislavovej ulici 43.
 
Ako informovala hovorkyňa UNLP Monika Krišková, pacienti, ktorí si nevyžadujú neodkladnú zdravotnú starostlivosť budú prepustení do domáceho liečenia a oddelenia a kliniky na Triede SNP 1 budú preberať necovidových pacientov z pracovísk Rastislavovej. S výnimkou vybraných ambulancií sa ukončuje aj činnosť väčšiny ambulancií na tomto pracovisku Starej nemocnice.
 
 
Až 169 covidových pacientov
 
V UNLP je momentálne hospitalizovaných už 169 covidových pacientov.
 
„Len za uplynulé sviatočné dni stúpol počet novo prijatých pacientov o 65. Desať pacientov je v kritickom stave, potrebujú napojenie na umelú pľúcnu ventiláciu, ďalších 20 je vo vážnom stave a potrebujú vysokoprietokový kyslík. Sto percent pacientov, ktorí skončili na umelej pľúcnej ventilácii, nebolo zaočkovaných,“ povedal generálny riaditeľ UNLP Košice Ján Slávik.
 
Takmer 80 percent všetkých pacientov, ktorých nemocnica prijala na hospitalizáciu od augusta, nie je očkovaných. Ešte v septembri bol pomer neočkovaných a očkovaných pacientov 90 percent ku 10 percent.
 
 
„Počty očkovaných covid pacientov sa zvyšujú v dôsledku zhoršovanie epidemiologickej situácie a celkovému pribúdaniu pacientov,“ vysvetlil generálny riaditeľ.
 
Počet úmrtí na COVID-19 v tretej vlne je 80. Kým v septembri nemocnica zaznamenala 31 obetí koronavírusu, za október to už bolo 49. Vekový priemer pri úmrtiach je takmer 80 rokov.
 
Nemocnica má aktuálne do 20 zdravotníkov v karanténe kvôli ochoreniu COVID-19.
 
„Výpadok zdravotníkov kvôli ochoreniu COVID-19 určite nie je taký, ako bol pred rokom. Situácia je vďaka cca 80 percent zaočkovanosti našich zdravotníkov lepšia. UNLP však nedostatok personálu pociťuje,“ dodala hovorkyňa.
 
Záujem o tretiu dávku
 
Od minulého týždňa má nárok na tretiu dávku vakcíny každá osoba nad 18 rokov.
 
„Záujem o vakcináciu sa zvýšil, od kedy sa podáva tretia dávka. Tretiu vakcináciu absolvovalo už vyše 3 500 záujemcov,“ uviedol Ľuboslav Beňa výkonný riaditeľ UNLP Košice pre liečebno-preventívnu starostlivosť a zároveň dodal, že o prvé dávky je, žiaľ, veľmi malý záujem, denne sa vo Vakcinačnom centre UNLP očkuje do 30 nových záujemcov.
(15:25, red)
 
Diskusia
Pridať komentár