V Bardejove už dlhšiu dobu pôsobí skautský oddiel. Jeho najmladší člen má len dva roky

1814x
02. November 2021
Tento článok vyšiel v našich novinách 
O jeho vznik sa zaslúžil kaplán Martin Raškovský

Skautský zbor má aktuálne registrovaných 70 členov.
 
V Bardejove už dlhšiu dobu pôsobí skautský oddiel. O jeho vznik sa zaslúžil kaplán Martin Raškovský, ktorý pôsobil v zborovskej farnosti. Prinášame vám rozhovor s Tomášom Kravcom, ktorý je vedúcim 43. skautského zboru prof. Hlaváča v Dlhej Lúke.
 
Pojem skauti je verejnosti známy. Už menej známe je presné poslanie skautskej organizácie. Ako a prečo vznikla skautstká organizácia a aké sú jej ciele?
 
Skauting je celosvetová organizácia, ktorá vznikla v roku 1907 v Anglicku. Jej zakladateľom je bývalý generál anglického vojska sir Robert Baden-Powell of Gilwell. Skauting je predovšetkým výchovno-vzdelávacia organizácia, ktorá prostredníctvom svojho atraktívneho programu vychováva nielen deti. Neexistujú nejaké špeciálne skautské aktivity, ktoré by museli všetci dokola povinne opakovať. Existujú len skautské výchovné ciele, a tie možno dosahovať najrozmanitejšími spôsobmi a činnosťami. Závisí len od vodcov a radcov, čo všetko dokážu so svojimi zverencami vymyslieť a pripraviť. Aj preto je skautský program taký bohatý.
 
Vedeli by ste povedať, čo vás motivovalo založiť skautský oddiel v Bardejove a ako ste prišli prvýkrát do kontaktu so skautingom?
 
Začal by som tým, že v mestskej časti Dlhá Lúka vznikol skautský zbor už v roku 1998. O jeho vznik sa zaslúžil miestny pán kaplán Martin Raškovský, ktorý pôsobil vtedy vo farnosti Zborov. Prvý zborovým vodcom bol František Gura. Následne sa o zbor starala Zuzana Hrubá (vtedy ešte Žofčinová) a teraz sa pre zmenu o jeho chod starám ja. So skautingom som sa stretol hneď v jeho začiatkoch a na to obdobie mám veľmi dobré spomienky. S odstupom času môžem povedať, že skauting pozitívne ovplyvnil moje obdobie mladosti. Dal mi mnoho priateľov, zážitkov a hodnôt. To isté by som chcel aj ja ponúknuť mladším odo mňa.
 
 
Koľko členov má zbor v Dlhej Lúke?
 
Zbor ma aktuálne registrovaných 70 členov. Môžem spomenúť pikošku, kde najmladší člen má len 2 rôčky. V našom zbore máme tri oddiely. Oddiel vĺčat a včielok, kde sú najmenšie deti do veku cca 10 rokov. Starší členovia od 11 rokov a vyššie sú v oddiely skautov a potom máme 3. oddiel old skautov, z čoho názvu už vyplýva, že sa jedná o dospelých skautov. Tu sú prevažne rodičia detí, ktoré k nám chodia na skauting.
 

V Dlhej Lúke vznikol skautský zbor už v roku 1998.
 
Aké aktivity vyvíja miestna skautská organizácia pod vaším vedením?
 
Samozrejme náš zbor by nefungoval, ak by to bolo všetko iba o jednom človeku. Práve naopak, skauting je výnimočný aj tým, že sa do života v zbore aktívne zapájajú jeho členovia. Každý oddiel má svojho vodcu a v oddieloch máme menšie skupinky, takzvané družiny. Každá takáto družinka ma tiež svojho radcu, prípadne zástupcu radcu. Ak to situácia dovoľuje, snažíme sa o to, aby družinovky (stretnutia menšich skupiniek) boli realizované raz týždenne, prípadne každé dva týždne. Je potrebné spomenúť, že každý oddiel by mal mať svoje výlety, výpravy a súťaže. V poslednom období to nebolo možné žiaľ realizovať hlavne kvôli pandemickej situácii. Občas sa snažíme robiť aktivity pre celý náš zbor, prípadne aj pre širšiu verejnosť.
 
Vieme, že robíte raz ročne letné tábory. Stretávajú sa skauti aj mimo leta?
 
Áno, to je pravda. Každý skautský rok začína v septembri. Vyvrcholením skautského roka býva tábor. Tu si môžu všetci vyskúšať v praxi to, čo sa naučili počas celého roka. Tábor sa snažíme realizovať v prírodnom prostredí. Typickým pre tábory sú podsady, rozumej malé drevené domčeky s celtovou strechou určené pre dve osoby. Takže z toho vyplýva, že sa nespí na chatke, alebo hoteli. Na hygienu sa používajú prírodné sprchy, varí sa na peci vytápanej drevom. Typickým pre každý tábor je slávnostný oheň – táborák. Taktiež si účastníci môžu plniť rôzne typy táborových výziev. Napríklad veľmi obľúbená tento tábor bola výzva pre najmenších 12 hodín na jednom mieste, prípadne pre starších 3 orlie perá (24 hodín mlč a nevydávaj žiadne hrdelné zvuky, 24 hodín nič nejedz a pi len vodu a 24 hodín preži osamote nevidený žiadnym človekom).
 
 
Koho by členstvo v skautskom zbore mohlo zaujať a aké sú podmienky na vstup?
 
Môžem s určitosťou povedať, že skauting nie je limitovaný vekom. Myslím si, že svoje si nájde aj ten najmladší člen rovnakom ako aj niečo môže osloviť staršiu generáciu. Ako som spomínal, náš zbor by neexistoval bez mladých zapálených členov, ktorí svoj voľný čas obetujú a pravidelne pripravujú program pre svoje družinky. Podmienky vstupu nie sú špeciálne. Vždy odporúčame vyskúšať sa zúčastniť na niektorej z družinoviek, prípadne na nejakej väčšej akcii. Ak to človeka chytí a nájde sa voľné miesto v družine, radi vezmeme k sebe nových členov. Momentálne naše stretnutia (družinovky) prebiehajú v Dlhej Lúke v Klubovni, komunitno-pastoračnom centre (budova riaditeľne bývalej Základnej školy v Dlhej Lúke).
(16:49, red)
Diskusia
Pridať komentár