Parná babička Katka sa dočkala nového kotla a pece

1190x
02. November 2021
Unikátna 137-ročná košická Katka je ako nová

Naposledy bola oprava kotla v roku 2009 a pôvodne medenú pec za oceľovú vymenili ešte v roku 1991 v Českých Veleniciach. Foto: Košická detská historická železnica
 
Parná lokomotíva Katka sa po rokoch dočkala generálnej opravy kotla a novej pece. Stalo sa tak po dlhšom období pravidelnej služby. Prvé skúšobné jazdy by sa tak mohli uskutočniť ešte tento rok, alebo začiatkom toho budúceho.
 
Ako informoval riaditeľ Košickej detskej historickej železnice Ľubomír Lehotský, oprava Katky bola nevyhnutnosťou, keďže životnosť pece aj samotného kotla parnej lokomotívy sú obmedzené.
 
„Ak sme chceli ďalej Katku prevádzkovať, k tejto rozsiahlej oprave muselo prísť. Pre prevádzkovateľa parnej lokomotívy je takáto náročná oprava nemalým problém a dá sa povedať že až top-udalosťou roka. Nie len pre finančnú náročnosť, ale aj pre technickú komplikovanosť,“ povedal Lehotský.
 
 
Podrobná prehliadka röntgenom
 
Ešte začiatkom tohto roka sa v čermeľskom depe detskej železnice uskutočnila demontáž pôvodného kotla a pece. Žeriavnické práce ako vždy poskytol Karel Řepka zo spoločnosti Žeriavy Košice, ktorá už dlhodobo podporuje aktivity dobrovoľníkov z detskej železnice.
 
„Vopred pritom nebolo celkom zrejmé, v akom stave pec a kotol budú a či bude postačovať ich oprava alebo úplná výmena. Podrobná prehliadka röntgenom a inými technológiami žiaľ ukázala, že úplná výmena pece a ďalších podstatných častí kotla ako sú trubkovnice, rúry či parný dom sú nevyhnutné,“ vysvetlil Lehotský.
 
Náročná oprava
 
Realizátorom opravy sa vo verejnej obchodnej súťaži stala česká spoločnosť SEA Kolín, ktorá má s výrobou a opravou parných kotlov dlhoročné skúsenosti.
 
„Práce na oprave 137-ročnej parnej babičky Katky si spočiatku vyžiadali tvorbu vlastnej konštrukčnej dokumentácie, keďže pôvodné technické výkresy sa nezachovali. Po príprave dokumentácie sme začali výrobu nových dielov pece, skrine, valcovej časti a nožného rámu. Z týchto dielov sme postupne začali skladať valcovú časť s parným domom, nožný rám s pecou a skriňou a tento hotový celok sa nakoniec spojil s valcovou časťou,“ vysvetlil priebeh opravy konateľ spoločnosti Tomáš Šprysl.
 
 
Celkové náklady
 
Celá oprava takmer štyri tony vážiaceho zariadenia trvala približne deväť mesiacov. Nasledoval transport späť na Slovensko, kde sa už v podmienkach čermeľského depa uskutočnila opätovná montáž kotla a pece na pôvodný podvozok lokomotívy. „Veríme, že po tejto veľkej a nevyhnutnej oprave má naša populárna a obľúbená mašinka Katka opäť pred sebou niekoľko desiatok úspešných sezón prevádzky,“ dodal Lehotský.
 
Náročnú generálnu opravu sa podarilo uskutočniť vďaka financiám Európskej únie prostredníctvom cezhraničného projektu NatGate a odborníkom z Českej republiky.
 
Celkové náklady na výrobu nového kotla a pece dosiahli takmer 52-tisíc eur, pričom suma vo výške 50 300 eur bola poskytnutá z medzinárodného projektu.
 
História Katky
 
Parný rušeň U36.003 - Katka je najstarším prevádzkyschopným úzkorozchodným parným rušňom Európskej únii. Vyrobila ho v roku 1884 nemecká Lokomotivfabrik Hagans v Erfurte.
 
Pôvodne jazdila trojnápravová parná lokomotíva na gelnickej železnici, odkiaľ bola v roku 1938 presunutá na štiavnickú, kde slúžila až do zrušenia trate v roku 1949. Od roku 1950 jazdila opäť v Smolníku až do zrušenia tejto trate v roku 1965, kedy bola zrušená aj samotná lokomotíva. Bola však plne funkčná a tak slúžila ďalej ako vykurovací kotol v rušňovom depe Spišská Nová Ves, kde bola neskôr vystavená na pomníku.
 
V roku 1989 bola prevezená do ŽOS České Velenice, kde ju podrobili rozsiahlej oprave a od roku 1991 zabezpečuje prevádzku na Košickej detskej historickej železnici.
(11:20, red)
Diskusia
Pridať komentár