Obnova Zemplínskeho múzea pokračuje. Nový šat dostane aj budova „koniarne“

453x
01. November 2021
Rekonštrukcia by mala stáť 170-tisíc eur
Budova je z dôvodu rekonštrukcie pre návštevníkov zatvorená. Foto: FB/KSK
 
Košický samosprávny kraj (KSK) naďalej pokračuje v rozsiahlej rekonštrukcii Zemplínskeho múzea v Michalovciach. Po oprave Zimnej záhrady sa začali práce aj na rekonštrukcii „koniarne“, v ktorej sa nachádza najnavštevovanejšia prírodovedná expozícia múzea s viac ako 300 preparátmi vtákov a cicavcov z regiónu Zemplína.
 
Ako informovala hovorkyňa predsedu KSK Anna Terezková, v prvej etape rekonštrukcie prejde obnovou strecha. Práce na výmene strešnej krytiny by mali trvať do konca tohto roka, termín ukončenia prác však bude závisieť aj od počasia.
 
 
Budova je v havarijnom stave
 
„Strešná krytina na budove koniarne má už takmer 50 rokov, z dôvodu jej poškodenia dochádzalo v uplynulých rokoch k zatekaniu a poškodzovaniu fasády. Môžeme povedať, že táto budova je v súčasnosti v havarijnom stave. V rámci rekonštrukcie bude zachovaný súčasný krov, poškodené škridle budú nahradené novou strešnou krytinou,“ uviedla riaditeľka Zemplínskeho múzea Stanislava Rovňáková.
 
Aj oprava fasády
 
Po oprave strechy chce múzeum pokračovať v rekonštrukcii fasády a v opravách interiéru. V priestoroch, v ktorom sa nachádzajú exponáty, je potrebné opraviť kúrenie, rozvody vody či elektriny a vymeniť podlahy.
 
V interiéri sú v súčasnosti popraskané aj múry, k ich poškodeniu došlo počas zemetrasenia, ktoré sa pred rokom vyskytlo iba niekoľko kilometrov od Michaloviec.
 
Rekonštrukciu financuje zo svojho rozpočtu KSK a mala by stáť 170-tisíc eur.
(15:21, red, KSK)
Diskusia
Pridať komentár