VIDEO | Kurima – obec s unikátnym cechom a bohatým zásobníkom pamiatok

2330x
31. Október 2021
Šesť národných kultúrnych pamiatok
 Pozrite si videoreportáž
 
750 rokov od prvej písomnej zmienky, múry, ktoré dýchajú históriou i novodobý vzhľad, ktorý spĺňa nároky doby. Jedno z najstarších sídel Horného Šariša dnes patrí k strediskovým obciam s kvalitnou vybavenosťou, no odkaz predošlých generácií je citeľný na každom kroku. Aj toto je Kurima – niekdajšie centrum židovskej komunity a bohatého kultúrneho života.
 
„Čísla sa trochu rôznia, ale faktom je, že tu bola veľmi veľká židovská enkláva. Tu, kde stojíme, na našom Varošu, na našom námestí, tie domy obývali Židia,“ priblížil starosta obce Kurima Ján Bartoš.
 
Letné sídlo 
 
V obci žilo kedysi vyše 300 Židov, zachovali sa tu tiež dva židovské cintoríny – takzvaný starý a nový. V dedine mali aj svoje očistné kúpele a synagógu. Terajšie dominanty Kurimy bezpochyby dopĺňa zrevitalizovaný kaštieľ zo začiatku 19. storočia.
 
Obec Kurima zhora 
 
„Jeho majiteľ bol gróf Szirmay so svojou rodinou. Je to vlastné letné sídlo Makovického panstva. Po Hrade Zborov bola Kurima takým druhým sídlom spomínaného panstva,“ ozrejmil Bartoš.
 
Dedina ukrýva spolu až šesť národných kultúrnych pamiatok, z radu vynikajú rotunda i technologické zariadenie mlyna. K obecným raritám patrí pohrebný cech Svätého Antona Paduánskeho. Ide o vyše 320 – ročnú tradíciu, ktorá sa odovzdávala z generácie na generáciu.
 
„Na čele cechu je cechmajster, mladší cechu, zástavník. Cech má svoje reguly, schádza sa vždy okolo Sviatku Troch kráľov, má svoje pečate, svoj znak. Pomáha pozostalým pri pohreboch s tou službou, vlastne aj tomu nebohému. Môžem povedať, že cech zastupuje technické služby, ktoré by tieto činnosti mali inak vykonávať. Je to naozaj taká záslužná služba,“ prezradil starosta Kurimy.
 
Mamutí zub
 
Šnúra kurimských unikátov v tomto bode ani zďaleka nekončí. Dedina sa môže pochváliť paleontologickým nálezom mamutieho zuba, ktorý našiel miestny občan pri rieke Topľa.
 
 
„Dalo by sa tu rozprávať aj o našich mohylách, ktoré niekdajší archeológ Vojtech Budinský-Krička podroboval výskumu. Po dobu deviatich rokov chodil do nášho chotára a z osemnástich mohýl päť skúmal podrobne. To tiež dokazuje, že tu bolo dávnoveké osídlenie. Jednak mamutia stolička, mamutí kel, mohyly a ďalšie iné veci, ktoré sa našli pri archeologických vykopávkach počas rekonštrukcie kaštieľa. Všetko nasvedčuje tomu, že Kurima je jedno z najstarších sídel na celom Hornom Šariši,“ dodal starosta.
 
Jurmak na Varošu 
 
Obec plynule nadväzuje aj na jarmočnú tradíciu, už v stredoveku mala v tomto smere výsadu mestečka.
 
„Tri až štyrikrát do roka sa tu schádzali kupci z Poľka, Ruska a Nemecka – kupčili tu so všetkým možným, aj s dobytkom. Preto sme si v roku 2012 chceli pripomenúť to, že Kurima mala jarmočné právo. Tak sme tu na Varošu zorganizovali taký náš jarmok. Ľuďom sa to zapáčilo natoľko, že odvtedy každý jeden rok, ak to situácia dovolí, máme v rámci osláv Dní Kurimy aj sprievodné podujatie Jurmak na Varošu,“ uzavrel Bartoš.
 
V súčasnej podobe obce nájdete plne organizovanú základnú školu, materskú školu, zdravotné stredisko, poštu, sieť obchodov a služieb, kompletné inžinierske siete či rôzne možnosti bývania.
(18:37, red)
Diskusia
Pridať komentár